Израел е предал на Украйна разузнавателните данни, необходими за свалянето на иранските дронове камикадзе Shahed-136, които се използват от руската армия.

Това съобщи The New York Times (NYT).

Украинският служител, говорейки неофициално, заяви, че Израел е предоставил разузнавателна информация, полезна за прихващане и сваляне на иранските безпилотни самолети", пише вестникът.

По-рано NYT съобщи, че Израел е предоставил на Украйна основни разузнавателни данни за ирански безпилотни самолети.

Припомняме, че на 21 октомври израелски военни самолети нанесоха въздушен удар близо до Дамаск и унищожиха център за сглобяване на ирански безпилотни самолети.

Министърът на отбраната Алексей Резников заяви, че Израел все още не е взел политическо решение да предостави на Украйна реална военна помощ.

Освен това, както заяви израелският военен анализатор Игал Левин пред украинската служба на Би Би Си, е възможно израелски фирми да са доставяли на Украйна с мълчаливото съгласие на правителството и неща, използвани в боевете, но не и оръжия.

Израелските фирми продават нещо не директно, а чрез Полша и САЩ, като например системи за навигация, комуникация, контрол и наблюдение. Известно е, че на Полша са продадени системи за борба с дронове.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени