Германският автомобилен производител Mercedes-Benz ще напусне руския пазар и ще продаде акциите си на местния инвеститор АВТОДОМ (AVTODOM), съобщи в сряда руският представител на компанията. В същото време новината беше потвърдена и от руското Министерство на промишлеността и търговията, предаде БНР.

"Основните приоритети при договарянето на условията на сделката бяха максималното изпълнение на задълженията към клиентите от Русия както в сферата на следпродажбеното обслужване, така и финансовите услуги, както и запазването на работните места на служителите в руските отдели на компанията", каза Наталия Королева, генерален директор на съвместната компания Mercedes-Benz Rus.

Освен това, според изявлението на министерството, новият собственик на руското подразделение на Mercedes-Benz – АВТОДОМ, ще може да извършва всички производствени и ремонтни операции в завода в индустриалния парк Есипово.

По-рано в сряда Mercedes-Benz представи финансовия си отчет за третото тримесечие, като германския автомобилен гигант отече скок с 19% на приходите до 37,7 млрд. евро спрямо същото тримесечие на 2021 г.

Печалбата на групата преди лихви и данъци (EBIT) пък скочи с 83% до 5,2 млрд. евро. Нетната печалба скочи с 54% до 4 млрд. евро, докато нетната печалба от продължаващи операции нарасна с цели 105% до 3,9 млрд. евро.

В същото време продажбите на Mercedes-Benz Cars скочиха през третото тримесечие с 38% на годишна база, достигайки 530 400 автомобила.

"Mercedes-Benz отново постигна солидни резултати благодарение на силното търсене на нашите желани продукти. В комбинация с нашата постоянна финансова дисциплина, ние правим компанията по-устойчива и определяме темпото за следващите месеци, докато продължаваме да ускоряваме нашата трансформация", заяви Харалд Вилхелм, член на управителния съвет, отговарящ за финансите и контрола и Mercedes-Benz Mobility.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени