Телефонните разговори на Шойгу за "мръсна бомба" вероятно са били предназначени да сплашат и разделят НАТО.

Това се посочва в дневния анализа на ситуацията в Украйна на базирания във Вашингтон мозъчен тръст – Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализатори акцентират на телефонните разговори на руския министър на отбраната Сергей Шойгу с чуждестранните му колеги. В тях Шойгу предупреди, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" (конвенционално взривно устройство, което при взривяване разпръсква радиоактивни вещества) и след това да обвини за това Русия.

Украйна отрича да разполага с такава бомба и никой освен Русия не я е подозирал сериозно за това.

ISW смята, че това е "плашило", което има за цел да забави или спре западната военна помощ за Украйна и да насади разделение в НАТО.

Малко вероятно е самата Русия да подготвя подобна операция "под чужд флаг". Официален Кремъл вече обвини Украйна в стремеж към придобиване и използване на оръжия за масово унищожение още преди началото на сегашната остра фаза на войната, а руската пропаганда последователно лансира тази лъжлива теза и по-късно.

Изявленията на Шойгу също така едва ли показват подготовка за използване на "нестратегически ядрени оръжия".

Решението за използването им ще бъде взето лично от Путин и поради това е невъзможно да се предвиди. Но ISW смята, че тези оръжия няма да позволят на Путин да постигне военните си цели – нито Украйна, нито Западът са склонни да направят отстъпки.

След като анализират тези теории, експертите от Института за изследване на войната стигат до заключението, че Шойгу просто се опитва да сплаши западните съюзници на Украйна, за да забави или спре военната помощ за Украйна.

Украински правителствен източник съобщи, че ирански инструктори в Беларус (освен тези в Крим, за които бе съобщено по-рано) са подпомагали руските сили при координирането на предишни удари с дронове Shahed-136 срещу Киевска област и северните и западните области в Украйна.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени