Ръководителят на BMW M Франк ван Мил е уверен, че никога повече няма да има леки "М-ки". Това отчасти се дължи на електрификацията и нарастването на броя на електронните компоненти. И именно поради тази причина в бъдещите модели ще има повече композитни материали – не само въглеродни влакна, но и алтернативни решения като материали, базирани на естествени, а не на синтетични влакна.

"Всяка година колите стават все по-тежки и по-тежки – и за това има напълно разумно обяснение. Не става въпрос само за увеличаване на броя на електронните компоненти, но и за утежняване на други части. Пример са креслата, които сега тежат около 40 килограма повече от преди 20 години."

Според ръководителя на BMW M Франк ван Миел, феновете не трябва да очакват дори леки "М-ки". "Теглото на новото M2 е 1 725 килограма, тоест по-малкото купе е само с 50 килограма по-леко от по-голямото M4 Competition xDrive. С манията по електрификацията цифрите само ще растат и ние ще компенсираме увеличената маса с помощта на композити.

Това са не само скъпи въглеродни влакна, но и материали на базата на естествени влакна. Тяхното производство е по-малко вредно за околната среда, но в същото време биокомпозитите са малко по-тежки от карбона, но по-леки от алуминия. Сега "растителна пластмаса" се използва в състезателния M4 GT4 . От нея са направени предния капак, външните панели на вратите и елементи от т.нар. бодикит.

Можем да използваме и други трикове. Например, да направим батерийните клетки на електрическите автомобили част от силовата структура на каросерията. Тази подредба ще избегне междинните етапи под формата на модули и блокове, което също ще повлияе положително на общата маса."

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени