Инсултът има няколко прости симптома, които човек може лесно да пропусне, ако не е свикнал да разпознава сигналите на тялото. Тази признаци категорично показват, че човек е получил инсулт и трябва незабавно да постъпи в болница. Запомнете тези четири признака на инсулт и потърсете веднага медицинска помощ, ако ги забележите.

1. Помолете човека, за когото подозирате, че има инсулт, да се усмихне широко. Той няма да може да се усмихне или с голяма трудност ще направи „крива“ усмивка.

2. Попитайте някой, който току-що се е спънал и паднал, да каже защо е станало това. Целта е да каже дълго и ясно изречение, по-дълго от три думи. Когато е в състояние преди и след инсулт, няма да успее да произнесе ясно дълго изречение.

3. Помолете човек, който се чувства странно, да вдигне ръце над главата си. Ако е получил инсулт, няма да може да извърши дори толкова просто действие, а ако успее, ще вдигне ръцете само леко.

4. Помолете човек да изплези езика си, като имайте предвид, че много хора се срамуват и се чувстват неловко да го направят. Езикът на човек, застрашен от инсулт или вече с мозъчен удар, ще бъде огънат.

Ако откриете поне един от тези признаци при човек, за когото имате подозрения, незабавно го закарайте в болница или се обадете за линейка и предупредете лекарите за ситуацията, пише zdrave.to.

Има също няколко признака, които настъпват преди състоянието на човек с инсулт да се влоши значително. Тези симптоми включват изтръпване на пръстите или крайниците, виене на свят, главоболие, силно гадене и рязък спад в зрението на едното или на двете очи.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени