Когато става въпрос за дълголетие, много от нас знаят колко ключово е здравословното хранене и редовната физическа активност.

Избягването на някои заболявания също може да бъде ключът към дълъг живот. Лекарят Ирина Андреева съветва как да се предотвратят тези състояния, но ако все пак се стигне до тях как да се справим възможно най-лесно, пише zdrave.to.

„Стандартите на живот и обществено здраве се подобриха значително през последния век, което означава, че все повече хора живеят по-дълго – рекорден брой столетници (на възраст над 100 години)“, казва личният лекар.

Диабетът, високото кръвно налягане и артритът са три „често срещани“ състояния, които могат да окажат влияние върху телата ни с напредването на възрастта.

Диабет

За всеки с диабет е важно да контролира кръвната захар, кръвното налягане и нивата на холестерола. Някои хора с диабет тип 2 могат да управляват състоянието си, като повишат нивата си на активност и се хранят здравословно.

„Ако тези промени не помогнат, вашият лекар може да обсъди с вас много различни възможности за лечение, като хапчета или инсулин.“

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е най-голямата причина за преждевременна смърт в света.

„Ако имате високо кръвно налягане, то често може да бъде намалено чрез промяна на диетата ви, отказване от пушенето и алкохола, и увеличаване на упражненията – дори редовните кратки разходки или изкачването по стълбите вместо асансьора могат да имат голямо значение.“

Артрит

Остеоартритът (ОА) е най-често срещаният тип артрит. Среща се по-често при хора над 45-годишна възраст и може да засегне всяка става в тялото, но обикновено най-често засяга големи, носещи натоварване стави като тазобедрена става, коляно и гръбначен стълб, както и малките стави на пръсти.

"Има доказателства, че редовните упражнения могат да помогнат за защита на ставите чрез подобряване на мускулния тонус, но твърде много упражнения могат да ускорят развитието на ОА."

Андреева препоръча „здравословна диета“, богата на витамин С от пресни плодове и зеленчуци и омега-3 мастни киселини от мазна риба, за да се забави прогресията на ОА и да се облекчат болките и възпалението на ставите.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени