Дори и в България, където нещата се случват с известна доза закъснение бизнеса се мести онлайн. Застрахователният сектор също не прави изключение, като все по-често виждаме клиентите да сключват застраховки онлайн. 

При толкова много малки и големи застрахователни брокери какви са възможностите пред тях? Имам чувството, че България е на едно от първите места в Европа по брой застрахователни брокери на глава от населението. За да могат да запазят пазарния си дял, а защо не и да го увеличат те трябва да бъдат гъвкави и приспособими. Знаем, че първите винаги печелят, така ще и в този случай. Тези, които предлагат застраховки онлайн на свойте клиенти, бавно, но сигурно ще “откраднат” парче от баницата за сметка на брокерите разчитащи само на физически офис и контакт с клиента.

Какво прави впечатление когато напишем “застраховки онлайн” в Гугъл?

Няма да навлизам подробно в резултатите, но ми беше интересно да попадна на креативен “домейн хак” на 2-ра страница. Домейнът е zastrahovai.se, като .se е разширението на Швеция и някой доста добре се е възползвал от него. Някой, знаем кой, става въпрос за Лев Инс. Явно е по-лесно и доходоносно за тях да класират този домейн, отколкото основния ( lev-ins.com ) когато става въпрос за застраховки онлайн.

Какви са вариантите за брокерите?

Никой не оспорва занчението и важността на основния, корпоративен сайт. Той може да се казва kaktosiiskate.bg или moqtsait.com. Като тези две разширения за Българският пазар са основни и необходими. Те създават доверие в клиента и са важен фактор при създаването на корпоративна индентичност. Това обаче не трябва да ви спира, можете да достигнете до повече клиенти чрез спомагателни сайтове съдържащи ключова дума. Те може да не са .bg или .com, но както се вижда от примера по горе могат да свършат чудесна работа. 

Например: avtokasko.net или zastrahovki.biz, имена подсказващи и даващи директна насока на клиента. Домейни, подходящи за оптимизация и с по-голям шанс за по предно класиране в гугъл. 

Според мен всичко това може да се приложи за всеки бизнес от всяка сфера на икономиката, стига той да се стреми към по-силно онлайн присъствие.

Какво е вашето мнение, коментирайте или ни пишете, ще се радвам ако се получи интересна дискусия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.