Брандабъл домейни съставени от две думи! Какво е това животно и има ли то почва у нас при изграждането на успешен бранд?

Лично аз никога не съм бил особено развълнуван като видя, че дадена компания е изградила успешен бранд върху домейн с разширение различно от .СОМ. Също не съм и инвеститор, който често купува домейни различни от .СОМ. Да, наистина понякога правя изключения, но не толкова често и това са по-скоро exact match domains, като например workwear.io, AllergyResearch.net или пък BusinessLending.biz.

Дори при избора на домейн за този уебсайт, направих много съзнателно решение за марката и се спрях на .COM. Считам, че много предприемачи, които се насочват към алтернативно разширение, имат всякакви проблеми от различно естество, с които аз лично не се сблъсквам.

Домейни подходящи за основа на успешен бранд

Нека обаче се върнем на брандабъл .сом домейни съставени от две думи. Винаги е имало доста доказателства, че тези домейни са най-добро решение, но никога толкова много, както сега. Познавам и разговарям с доста хора от домейн индустрията и всички са единодушни, че .СОМ е царя на разширенията. Всеки един от тях обожава домейни като cars, media, sales, homes с разширение .СОМ и всеки един от тях иска да притежава такъв домейн. За съжаление не са много хората, които могат да отделят шест цифрена сума в долари за подобени имена. Именно за това повечето от тях са се насочили към брандабъл .СОМ домейни съставени от две ключови думи. И в случая няма значение дали говорим за инвестиране в домейни или стартиране на нов бизнес, където целта е да изградите успешен бранд.

Това което наистина прави този вид домейни толкова добра инвестиция са силните и постоянни продажби. Ставаме свидетели всекидневно, като цената им варира от няколко стотин долара до към половин милион ( сделки над 50 000 не са всекидневие, но ги има … ). 

Актуални продажби

Сами виждате каква част от домейните на снимката са съставени от две думи

Брандабъл домейни

Не ме разбирайте погрешно има много хубави домейни с различни разширения, но от гледна точак ROI .СОМ е най-добрата инвестиция. Просто има хора, които не биха се задоволили с алтернатива и биха направили всичко за да имат желания от тях .СОМ.

Така че нека не се бъркаме Аз съм голям фен на .IO и мисля, че е страхотно да виждам хората да изграждат супер успешни бизнеси с това разширение. Но като инвеститор аз съм предимно “лепнат” за брандабъл .сом-ве. От друга стран не съм и фанатик, който смята, че никой не може да успее без .COM. Мисля, че много хора могат и много повече ще могат с течение на времето, но аз се придържам към .COM, защото реалността е, че нищо друго не е наистина толкова добро или дори близо до доброто от инвестиционна гледна точка.

Какво мислите? Искам да чуя и вашето мнение!

Leave a Reply

Your email address will not be published.