Караят на Декември и началото на Януари бяха ползотворни месеци, и мога да се похваля с няколко продажби. 

Това което ме накара да се замисля е, че продажбите можеха да бъдат с една или две повече. Както всеки човек така и аз греша, но се надявам да съм си взел поука и да сведа подобни грешки до минимум.

Ако сте любопитни, къде и как съм сгршил ще ви кажа. При продажбите лице в лице нещата са една идея по-лесни. Тогава имате повече възможности да поправите грешката си на мига и преговорите да завършат с продажба. Езика на тялото, интонацията, очите и усмивката могат да наклонят везната във ваша полза. При онлайн продажбите нещата не стоят точно така.

Преди около две седмици получих оферта за един от домейните си… офертата беше нищожните 100 лв. Знаейки стойността на домейна, бях малко подразнен от ниската оферта и в отговор на запитването завиших цената с допълнителни 25% от това което бих приел. Както повечето от вас се досещат, така и не получих отговор. Клиента беше загубен и продажбата пропадна.

В този момент не обърнах много внимание на това което се беше случило, докато не попаднах на един текст, че дори и минималната оферта е добър старт за преговори. Замислих се върху това което прочетох, аз също бих постъпил така. Защо да предлагам 1000 лв за домейн, нека почана от 100 и може би ще успея да го купя за 250. 

Как да правим повече продажби?

Да подходим логично, ако клиент предложи 100 лв, то той най-вероятно не би похарчил 5000 лв за домейн, но е напълно възможно да похарчи 500 лв. Трябваше да действам доста по-професионално и да задам няколко насочващи въпроса. Въпроси относно проекта, какъв бюджет има на разположение. Може би да дам полезна информация за домейна, като статистика, година на регистрация, търсения и тн.

Ако желаете повече продажби, питайте…

Аз лично съм получавал отговори от собственици на домейни на направени от мен оферти обикновено по един от тези два начина:

1. Подобно на моят отговор:  надменен и отрицателен имейл или изобщо никакъв имейл

2. Казвайки нещо просто: „Съжалявам, но офертата ви е твърде ниска, търся нещо в диапазона $ xxxx“

Въпросът тук е, че една стара поговорка продължава да звучи вярно, хората правят бизнес с хората. Ако се отнасяте с уважение към хората, изслушвате ги и се опитвате да направите сделка, ще продадете повече домейни. Ако позволиш на егото си да се перчи и да си мислиш, че „този идиот мисли, че моят домейн струва само $ 100!“ тогава ще продаваш по-малко домейни. Наистина е толкова просто…. само трябва да бъдем по-толеранти и да се отнасяме с добро към хората.

Leave a Reply

Your email address will not be published.