Преди 14 години започнах първата си работа в сферата на продажбите. Извадих късмет и попаднах в голяма фирма с познати и интересни брандове, като например Marlboro, Parliament, OralB, Snikers, Mars, Twix, Gillette и др.

За щастие ние не бяхме само търговски представители, от нас се изискваше не само да се грижим за позиционирането на продуктите, за обема на продажбите, но и за имиджа на брандовете.

Фирмата провеждаше няколко обучения годишно и до ден днешен съм благодарен, че положиха основите на това което знам сега. Тогава всъщност научих и какво означава думата мърчандайзинг.

Какво е мърчандайзинг?

Мърчандайзингът е всичко, което правите, за да популяризирате и продавате продуктите си, след като потенциалният клиент е във вашия магазин. Когато говорим за стоки, говорим за продукти, предлагани за продажба, обикновено в търговски обекти.

Тъй като процесът на продажби често започва с очите, мърчандайзингът обикновено включва представяне на продукти във визуално благоприятна светлина, за да се опита да насърчи покупките.

Някой популярни мърчандайзинг стратегии

Някои от най-популярните начини за привличане на купувачите към покупката са:

Прозорец и дисплеи в магазина

Групиране на свързани продукти заедно

Стенни табели

Реклами в магазините

Тестване на продукт и подаръци

Демонстрации в магазина

Добре заредени рафтове

Промоционални продукти

Всички виждаме, че клиентите и пазаруването като цяло се местят онлайн. За това нека да добавим „онлайн“ към мърчандайзинга и да видим приложим ли е той в онлайн търговията и как точно би изглеждал в един онлайн магазин.

И така, какво е онлайн мърчандайзинг и защо е от значение?

Онлайн мърчандайзинг се отнася до разнообразието от продукти, предлагани за продажба, и представянето на тези продукти по такъв начин, че да стимулира интереса и да подтиква клиентите да направят покупка… ”Прочетете отново втората част от това определение:“ показване на продукти по такъв начин, че да стимулира интереса и подмамва клиентите да направят покупка ”, която е в основата на онлайн търговията.

Обикновено онлайн търговците оптимизират ефективността на рекламните места в онлайн магазина въз основа на поведението на клиентите. Те разполагат с много инструменти, които помагат за увеличаване броя на продажбите. В наши дни повече от всякога онлайн търговците са фокусирани върху производителността на сайта; получаване на максимална ангажираност, конверсия и продажби.

Трябва да добавя обаче, че според мен, правенето на онлайн мърчандайзинг започва още с избора на домейн за вашия бранд/онлайн магазин. Домейнът е инструмента, чрез който ще направите първо впечатление и ще създадете доверие. Всички останали техники и механизми които ще използвате за в бъдеще са след избора на домейн и именуването на вашият бизнес.

4 Стъпки за увеличаване на онлайн продажбите, използвайки  онлайн мърчандайзинг техники

  1. Опознайте клиента си

Анонимността, свързана с онлайн клиентите, е едно от най-големите предизвикателства, които трябва да се преодолеят при успешното извършване на онлайн търговия. В крайна сметка, ако не знам какво искате, как мога да ви го продам?

Има, обаче, множество данни, които са достъпни сравнително лесно в рамките на вашия анализ; просто трябва да знаете какво да търсите.

Маркетингов канал – Откъде идва вашият посетител? Например ако е търсене през Гугъл или друга търсачка, каква е ключовата дума, която са използвали – това е най-голямата следа за това какво търсят.

Проследете историята им във вашия уебсайт – това първото им посещение на уебсайта ли е? Ако не, какво видяха за последен път?

Устройство – те са на мобилно устройство, таблет или традиционен настолен компютър?

География – От коя точка на света са… или град?

Сезонност – Какво се случва в макросредата? Коледа / Великден / Лято?

  1. Демонстрирайте дълбочината на познанията за продукта

Вашите Best Sellers – те ще формират основата на вашите приходи.

Средно продавани продукти- Те никога няма да са в топ 10 на най-продаваните ви продукти, но няма и да са извън топ 30 или 50

Бавно продавани – Спокойно може да ги отсеете и лека-полека да се отървете от тях. Те може да са бързо продавани продукти в друга държава, но да не са подходящи за манталитета и националните особености на вашите клиенти.

Нови продукти – в зависимост от вашата индустрия, новите продукти може да са много важни за вас и вашите клиенти, напр. мода, обзавеждане на дома, технологии.

Маркови продукти – продукти, които най-вероятно се продават от вашите конкуренти, те са за ценовата конкурентоспособност и дават на клиентите причини да купуват от вас, а не от всеки друг

А, Вие бихте ли добавили нещо?

3. Улесняване намирането на продукти

Има огромен брой „посоки“, по които посетителите на вашия сайт могат да поемат към вашите продукти. Вашата работа е да направите пряки пътечки към страниците с вашите продукти и да ги насочвате максимално. Именно това е онлайн мърчандайзинг, разполагайте вашите best sellery на места, където е най-вероятно да доведете клиентите си.

С онлайн мърчандайзинг вие имате уникалната възможност да направлявате посетителите си както желаете. Това може да стане чрез различни техники, включително:

С търсачка в сайта, Банери, Препоръки за продукта, Целеви страници и естественно, съдържание.

4. Вземете я тази поръчка

Ако сте докарали вашия клиент до последната стъпка ( покупката ), ето още няколко неща върху които да се замислите.

Трябва ли клиентите да се регистрират на сайта ви?

Какви видове плащания предлагате?

Колко ясни са начините ви за доставка и политиката ви за връщане на вече закупена стока?

Споделет вашият опит в онлайн продажбите, както и силните ви и слаби страни в бизнеса.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.