Кое е общото между продажба на домейн и продажба на прах за пране?

Добрите търговци не се фокусират върху продукти или услуги, поне не в началото. Добрите търговци започват с изграждането на истинско доверие.

Никога няма да стигнете до продажба ако не започнете с изграждане на доверие.  Oсобено след като в наши дни сме заобиколени от scam и нискокачествени стоки и услуги. Така  доверието се превръща в най-големият фактор, който купувачите вземат под внимание.

Как да създадете атмосфера на доверие с потенциални и настоящи клиенти?

Когато говорим за B2B продажби трябва да отбележим, че купувачите търсят информация, която е полезна и подходяща. Tе не се доверяват на прекалено настъпателни “продавачи” и не обичат да се чувстват притиснати до стената.

Всички сме затрупани с нецелеви реклами и неподходящо маркетингово съдържание ( въпреки усилията на Google ). В тази среда на претоварване с информация, конвенционалните тактики на продажбите като cold calls и cold emails вече не работят така добре.

Много хора вече осъзнават тази реалност и се адаптират. Така направих и аз когато започнах с продажбата на домейни. След много години в търговията с бързооборотни стоки, просто седнах и се замислих, кога, къде и на кого съм продавал най-много. Стигнах до извода, че независимо колко усилия полагам няма да съм успешен  и ще ми е трудно да реализирам дори и една продажба на домейн без една съществена съставка: Доверие.

Установяването на доверие не е толкова трудно, нужно е само да правите 3 неща, но да ги правите наистина добре. Това важи не само при продажбата на домейн, валидно е за всяка ниша и индустрия.

  1. Научете повече за купувачите и техния бизнес.

Купувачите очакват и отговарят на персонализирани, подходящи съобщения. От личен опит съм установил, че имам успех при около 60% от клиентите ми когато съм подходил персонално и съм проявил искрен интерес. Интерес не само към бизнеса им, но и към нещо лично, свързано с конкретния човек стоящ насреща. Почти същият процент казват, че няма да се ангажират с брокер, който им продава домейн ако той не е свършил домашната си работа и не знае почти нищо за техния бизнес.

Забелязал съм, че когато използвам социалните мрежи, за да получа представа за потенциален клиент, като например промоции или нови продукти и съответно персонализирам своя подход имам по-голям успех. Продажбите и по-конкретно продажбата на домейн не астрофизика, а процес на разучаване и изграждане на доверие.

  1. Намерете обща основа.

Всички знаем, че доверието в институциите, в телевизията и новинарските сайтове намалява и купувачите са по-склонни да се доверяват на хора, които приличат на тях или познават.

В процеса на продажби намирането на обща основа понякога е трудно. При В2В сделките купувачите са в пъти по-склонни да се ангажират с домейн брокер ( или професионалист по продажбите за всяка друга сфера от бизнеса ), ако контактът се осъществява чрез представяне ( introduction ). Много хора при B2B взаимоотношенията имат по-добро впечатление от търговски представители и домейн брокери, които се представени от някой в ​​тяхната професионална мрежа. Също така много по-лесно биха се ангажирали с човек с когото споделят общи интереси.

  1. Демонстрирайте опит и професионални познания.

Всичко казано по-горе е вярно и не толкова трудно осъществимо, но важен факто при изграждането на доверие е когато сте компетентни и може да дадете адекватен отговор на въпросите. Без значение дали става въпрос за продажба на домейн или перилен препарат трябва да се демонстрират познани за продукта. Никой не би Ви станал клиент само заради красивите Ви очи. Всъщност при онлайн продажбите очите Ви няма да ви помогнат :).

В наши дни е много важно да обърнете внимание и на вашите профили в социалните мрежи ( LinkekIn, Facebook и др. ). Много често при В2В сделки отсрещната страна иска да разбере с кого си има работа. В такъв случай е от огромно значение как изглежда Вашият онлайн профил.

Виждаме тенденция купувачите активно да профилират продавачите в социалните платформи,. Това се прави с цел да преценят дали имейл отговорът или евентуална среща струват своето време. Нашето онлайн присъствие ни дават възможност да покажем своите знания и опит.

Когат е налице продажба на домейн или друг продукт и сумата е няколко хиляди, доверието е в основата на сделката. Социалните мрежи са важна част от изграждането на това доверие, така, че не пропускайте да направите добро впечатление.

Успешно затворена сделка базирана на доверие е предпоставка за препоръка, бъдещи разговори и нови бизнес отношения.

Leave a Reply

Your email address will not be published.