От известно време обмислях да поговоря с някой от приятелите ми занимаващи се с домейни и да ви представя интересна и мотивираща история. Познавам доста хора от индустрията, но желанието ми беше да представя нещо Родно и зародило се на Българска земя. Това е разказ за упоритост, проба-грешка и успех.

Вярвам, че ще ви бъде интересно и полезно да се запознаете с Мартин, неговите първи стъпки и продажбите му през 2018-та.

Представи ни се, с какво се занимаваш?

Здравейте, казвам се Мартин Младенов, на 32 години от София.
Имам малък бизнес в сферата на строителството, но от известно време се занимавам и с покупко-продажбата на домейни и по-специално брандабъл домейни.

Как се появи увлечението по домейните и кога започна да инвестираш в домейни?

Увлечението ми по домейните започна някъде към средата 2015 година. Просто имах малко свободно време, което исках да използвам за нещо плодотворно, което евентуално би донесло и малко странични доходи.
Не си спомням точно къде, но намерих една статия, в която бяха описани най-скъпо продадените домейни, и всичко започна от там.
Започнах да се интересувам по темата, да търся повече информация и
всъщност се оказа, че това си е един доста сериозен бизнес, от който могат да се изкарват доста сериозни средства.

В какви домейни инвестираш най-често?

В началото всичко беше по-скоро нещо като хоби.
Опитвах се да си измислям сам домейните (все още го правя), търсех
по разни форуми и платформи за продажба на домейни, и купувах…купувах доста.
Единствения проблем беше, че купувах неща, които никой друг не
харесва освен мен. Поради тази причина много бързо се сдобих с портфолио от около 100 домейна, който нямаха почти никаква стойност. Домейните бяха .com, info, org, net, xyz с имена на градове, хора, животни и др.

BrandBucket…..

Това продължи до момента, в който не разбрах за BrandBucket.com и за брандабъл домейните.
От тогава започнах да купувам само брандабъл домейни и само .com.
И там началото беше трудно, те упорито отказваха да приемат домейните който им предлагах за одобрение но аз не отстъпвах по упортсво. И така за около две години успях да събера в BrandBucket само 20 домейна и да реализирам 0 (нула) продажби.
Междувременно се отървах от всичките ми стари домейни, някой не ги поднових, други продадох за $XX, а с няколко реализирах и $XXX печалба.

Беше ли успешна 2018-та за теб от гледна точка на продадени домейни?

Аз лично смятам, че беше успешна или поне беше най-успешната за мен до момента.
Успях да реализирам три по-големи продажби всичките чрез BrandBucket, две от който бяха по $3К и една $2К, както и няколко по-скромни.

Ще споделиш ли някоя от продажбите си от последната година?

Първият домейн който продадох в БрандБъкет беше engado, разбира се .com. Беше хубаво да видя как времето и усилията които влагах започваха да се отплащат.

Колко е голямо портфолиото ти в момента?

През 2018 успях неколкократно да увелича портфолиото си. Към момента броя приближава 300, като 220 от тях са в BrandBucket, и всички са брандабъл домейни.
Тук може да ги разгледате: https://www.brandbucket.com/profile/brandrift

Какви са очакванията ти и можеш ли да дадеш прогноза за трендовете през 2019-та?

Очаквам 2019 да бъде още по-страхотна и се надявам да удвоя портфолиото си в BrandBucket, както и продажбите.
Според мен трендовете през 2019 ще са свързани с роботика, автономни автомобили, крипто валути, дронове, зелена енергия, и онлайн услуги и продукти.

Благодаря на Мартин за интересната и увлекателна история. Пожелавам му минимум да удвои продажбите и портфолиото си през 2019-та. Ако Вие имате интересна история или просто искате да ни споделите за вашите продажби… пишете ни 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.