Домейн имена и търговски марки

Трябва ли да купуваме домейни съдържащи популярни търговски марки? Какво имам предвид! За пример ще вземем известен Български бранд за да е по-нагледно (примера е художествена измислица).

Да предположим, че вие обичате да правите баница и вашите баници са просто чудесни. Съседи и приятели редовно Ви поръчват да им направите от вашите вкусни баници. За труда си Вие получавате скромно възнаграждение, но идва момента когато решавате да превърнете малкото си хоби в бизнес. 

Естествено като всеки бизнес и новата Ви баничарница ще се нуждае от име. Понеже сме в 21 век, сега и баничарниците имат уебсайт, Facebook страница, както и Instagram профил. До тук всичко върви по мед и масло… сядате и започвате да мислите име за тази малка спретната баничарничка. 

Четете в интернет как да направите новия си бизнес популярен, търсите ключови думи и воала! Оказва се, че хората търсят в гугъл баници Бела. Решавате, че баничарницата ще се казва “Баници Белла”, проверявате за домейн, и О чудо, BaniciBella.com и BaniciBella.bg са свободни за регистрация.

Домейните изглеждат по този красив начин, защото у нас обичаме да изписваме традиционни Български думи с латински букви, но това ще го разгледаме в друга тема. Все пак важното е, че домейните са свободни.

Кога може да използвате “Bella” във вашия домейн?

“Bella” е търговска марка на Bella.bg . Ако вашия бизнес ще се занимава със сходна дейност, определено трябва да проверите в какви класове “Bella” e запазена марка. Ако бизнесът ви покрива някой от тях, няма да е добра идея да включите думата “Bella” във името на вашият уебсайт.

Ето случай, когато търговската марка не е нарушена. В домейна присъства думата “Bella”, но бизнеса е в коренно различна сфера (мода) BellaCanvas.com . Така всички би трябвало да са доволни, двата бизнеса работят без взаимно да си пречат и без да се покриват дейностите им.

Да се върнем отново към бизнеса с баниците и да проследим най-очакваното развитие на ситуацията.

Купили сме домейн име и бизнеса работи

Нека прескочим момента с изработката на уебсайт и откриването на фирма, те не са толкова интересни. Бизнесът работи и вие се радвате на неочаквано добър старт. Поръчките валят, клиентите са доволни и всичко е “кори и яйца” ?.

Ще Ви разкажа обаче и за лошата страна

В реда на нещата ще е ако държателите на търговски марки се свържат с вас и поискат домейн името незабавно да бъде изтрито или прехвърлено в техен акаунт ( помнете, безплатно ). Ако откажете срещу вас може да бъде заведено дело за уронване на престижа на бранда и тн.

Така съвсем неочаквано може да целунете бизнеса си по “челото”, както и добрите приходи от 3 месечната ви авантюра и да се сбогувате с тях завинаги. Не забравяйте, че ще се сбогувате и с домейн името което сте избрирали с такъв голям ентусиазъм.

Ако случайно сте един от тези “предприемачи” притежаващи подобен домейн, ето какъв би бил най-удачния сценарий за вас.

Получавате имейл или писмо, написано на висок стил с доста неразбираеми правни термини.

В писмото или имейла пише да прехвърлите домейн името в тяхно владение или да го изтриете незабавно.

Вие изтривате или прехвърляте домейна

Изпращате им имейл или писмо с което да ги уведомите, че сте се поддали на заплахата и вече не притежавате въпросното домейн име.

Те може и да ви отговорят с краткото “Благодаря” или пък изобщо и да не ви отговорят.

Край…. размина ви се.

Алтернативни решения

Алтернативите на тези домейни са брандабъл домейните. Всеки има доза креативност и може да измисли комбинация от две думи с които да именува новото си начинание.

Например “ShturataBanica.com” ??… или “MegaBanica.com”…. дано сте по-креативни от мен и измислите нещо по-добро ?. Хубавото на тази грешка е, че е добър урок. От друга страна нито един бранд няма да се сърди ако в сраниците на уебсайта ви присъства “banica bella” или пък в блога си пишете статии за баница белла. Така може да се класирате добре за тези ключови думи без да нарушавате правата на търговската марка.

Какво мислите Вие?

Аз не съм имал подобен случай, но ако Вие сте попадали в такава ситуация ще се радвам да споделите. Поводът за този текст беше един интересен имейл, който получих тази сутрин.

Потенциален нов клиент ме помоли да се заема с продажбата на един от домейните му. До тук нищо странно. Домейн името наистина беше хубаво ( няма да го споменавам ?), но след кратка проверка за да съм 100% сигурен открих, че името е търговска марка. Запазена марка на известно ТВ предаване, по една известна телевизия. Не съм се отказал да търся купувач на домейна, просто трябва да открия за какви класове е запазена търговската марка и какво друго приложение може да се намери за това конкретно домейн име.

Успех в именуването и не забравяйте да проверявате за търговски марки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.