Имаше моменти в който Google не харесваше тези EMD домейни, но за радост този период отмина много бързо. Все пак G прави огромна разлика между домейн като Cars.com и CheapCarsOnline.com. Те бързо разбраха, че в миналото е имало доста прозорливи предприемачи закупили подобни EMD домейни и изградили страхотни бизнеси с тяхна помощ. Бизнеси които придават стойност и са полезни за крайният потребител.

Какво са EMD домейни – exact match domains?

Това са домейни съставени от една ключова дума, примерите в световен мащаб са много. Домейн имена като Media.com, Hotels.com Jobs.com и тн. са типичен представител на EMD домейните. Към тази група можем да добави домейни с разширения като .Net, .Org, както и съотвентните за дадена страна, .Bg, .De . UK. Нека обаче поговорим и за Родната действителност.

Не съм голям фен на Български думи изписани с латински букви, но няма как да отрека, че те също спадат към групата от домейни които могат да „изтрелят“ един бизнес нагоре в класирането в гугъл. Домейни като Hoteli.com, Hoteli.bg, Hoteli.Net, Zastrahovki.com, .net и .bg са доста добра опция за привличането на трафик. Да, много от тези имена не са най-подходящи за изграждане на бранд, но биха били много полезни за маркетингова стратегия и биха играли ролята на спомагателни колелца към основния бранд.

Пример от практиката

Ако решите да напишете във вашият браузър Avtokasko, ще забележите, че на първа позиция в Гугъл е домейнът Avtokasko.eu. EU, не е най-доброто разширени, но в слючая върши чудесна работа за предприемчивите хора от Brokerins.bg

Застрахователният брокер Brokerins са решили да се брандират по този начин, но не са отхвърлили факта, че потребителите не могат да помнят и знаят имената на всички застрахователни компании в България предлагащи застраховка Avtokasko. Мениджърите от Brokerins много добре са разбрали какво търсят клиентите им онлайн и са се възползвали от  това по възможно най-добрият начин. Те са закупили домейна Avtokasko.eu и върху него са направили онлайн калкулатор. Този калкулатор изчислява много бързо колко би ви струвала застраховката Avtokasko, без дори да се наложи да посещавате техен офис.

Ако сега разгледате първите 5 страници от Google ще видите, че на тях няма да намерите нищо за Brokerins. Те обаче са подходили правилно и доста умно, вярвам, че правят много повече Avtokasko застраховки от преките си конкуренти.

Нека тези домейни работят за вас

Притежаването на най-доброто име на домейн с точно съвпадение във вашата ниша/индустрия създава трайно и конкурентно предимство, което никога не може да бъде отнето от вашата марка. Свържете това с правилната маркетингова стратегия и направете вашата компания лидер на пазара.

Помислете внимателно и отделете време при избора на такъв домейн. Можете да направите EMD домейните да работят във ваша полза.

Про Tips: Avtokasko.com, net, eu е по-добро от Avtokaskoto.com, net, bg. Hoteli.com, bg, net и тн е по-добре от Hotelite.com, net, bg … Бъдете разумни в избора си и не харчете пари за безполезни неща.

Ако работите в сверата на застраховането, ние имаме някой интересни домейни, като например Avtokasko.net

За пълният списък с наши домейни, моля свържете се с нас.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.