Без значение дали сте компания или физическо лице, дигиталните активи са доста добра инвестиция. Инвестицията в домейни и изграждането на хубаво портфолио изисква време и средства, но възвръщаемостта от тази инвестиция може да е в пъти повече от акции или крипто валути.

В какви домейни да инвестираме

Отговорът на този въпрос е различен за всеки, но ето някой насоки, които могат да направят картината по-ясна.

Инвестирайте в бързо ликвидни домейни, какво ще рече това.

Най-добрите разширения за инвестиция

На първо място инвестирайте в .СОМ домейни, .сом все още държи около 80% от дневните продажби на домейни.

3 буквените .сом домейни са едни от най-бързо ликвидните дигитални активи, като причините за това са много. На първо място, комбинацията от букви не е безкрайна, а от друга страна потенциалните купувачи на такъв домейн са много.

Видове ликвидни домейни

3 буквени .СОМ

Ако вземем английската азбука с всички букви от A до Z то Възможните комбинации са 17576. Лимита в комбинациите от букви, прави тези домейни много желани , но и скъпи. Има доста 3 буквени думи като sky, why, sex car и тези домейни отдавна са регистрирани и повечето от тях са напълно работещи бизнеси. Възможността за покупка на 3 буквен .сом домейн е единствено на вторичния пазар, като цената им постоянно се покачва. Друга възможност е просто да закупите бизнеса, който оперира или притежава желания от вас 3 буквен домейн.

4 буквени .СОМ

Други ликвидни домейни, но значително по-достъпни са 4 буквените .сом, причините да ги добавя в тази класация са същите, лимитиран суплай на комбинациите от букви, много четирибуквени думи използвани в обръщени ( rent, cars room shop и тн ), както и многото възможности за изграждане на бранд около възможни абривиатури или лесни за произнасяне брандабъл комбинации.

Думи с .COM разширение

Друга група домейни са еденични думи от речника, думи като Media, Plants Tourist, Holiday, и други са мечта на всеки домейнър и със сигурност мога да бъдат препродадени няколко пъти над стойността им на придобиване.

Имена на градове и улици с .СОМ разширение 

Ако си направите една бърза справка бързо ще се уверите, че дори vidin.com е зает и е действащ уебсайт или е за продан. Може да си представите възможностите, които предоставят тогава домейни като london.com, barcelona.com или LosAngeles.com….

Направете си план за инвестиране

Преди да се втурнете да харчите купища пари ( аз дълго време намах план за инвестиране, това ми коства огромна сума пари ) си направете план как да изглежда вашето портфолио. Инвестирайте в домейни от ниша, която познавате добре. Наприме ако сте в сферата на туризма, би било удачно да се насочите към туристически домейни.

Никой не разполага с толкова пари, че да може да покрие всички аспекти от бизнеса и ежедневието ни. Това би означавало да отделяте доста време да опознавате и да се интересувате от неща в които не сте експерт и шанса да направите грешна покупка е по-голям. 

Естественно ако ви се отдаде възможност да купите премиум домейн на изгодна цена горното правило не е в сила.

Как да купите скъп домейн с цел инвестиция ако нямате достатъчно средства?

Да предположим, че сте физическо лице или малък бизнес с ограничени средства.

При домейните, както и във всеки друг бизнес има покачване и спадове в цените. Поставете си за цел за около 4-5 месеца да отделите около 1000-1500лв, това би било достатъчно за закупуването на приличен 4 буквен .сом домейн от вторичния пазар.

Друга възможност, коят все повече придобива популярност е домейн на изплащане. Много домейн инвеститори за да увеличат продажбите си предоставят тази възможност. Основният пазар, където това може да се случи е undeveloped.com. Сайта бързо набра популярност сред домейнърите през последните 2 години с лесната си и интуитивна платформа, а също така и с възможността да се продават домейни на изплащане. Срока на домейн лизинга е от 1 до 12 месеца.

При този вид покупка няма притеснение от измама, просто защото undeveloped.com предлага escrow услуга за целия период на сделката.

Домейн портфолио за корпоративни клиенти

Всичко казано по-горе важи с пълна сила и за корпоративните клиенти. Тук обаче има и една малка но съществена подробност. При инвестирането в домейни фирмите печелят дори повече. Как става? Всяка фирма плаща данък печалба, представете си, че фирмата ви е закупила домейн за $50000. Вашата печалба в края на финансовата година автоматично се намаля с тази сума и така ще платите по-малък данък. В същото врем обаче Вие сте инвестирали в дигитале актив, който увеличава стойността на бизнеса Ви. 

Актив, който може да бъде продаден след 1,3, 5 или 10 години на много по-висока цена. 

Ако сте юридическо лице и желаете да поговорим за Вашето корпоративно домейн портфолио, не се колебайте да ни пишете по всяко време.

Leave a Reply

Your email address will not be published.