Tesla Motors успя да купи Tesla.com

Published by Димитър Бонин on

Елон Мъск най-сетне успя да купи домейна Tesla.com

Всички знаят кой е Елън Мъск, той направи електрическите автомобили познати по цял свят, а миналата година Tesla обявиха въвеждането на домашната батерия Tesla Powerwall. Въпреки това, в продължение на години Тесла никога не е притежавала домейна Tesla.com. Компанията използваше TeslaMotors.com. Това от своя страна не беше вече толкова удачно при положение, че производството не е ограничено само до автомобили.

Джеймс Иллес от NamePros сподели информация за продажбата на домейна, той е разговарял лично с продавача Стюарт Гросман, който потвърдил сделката.

Ако сега въведете tesla.com в браузъра си то Вие ще се озовете в TeslaMotors.com.

Колко плати Мъск за домейна Tesla.com?

Много компании кат Facebook и Uber например са платил топ цена за да си усигурят желания от тях домейн. Uber дори съобщи, че е изтъргувал 1% от акциите на компанията, за да придобие Uber.com.

Тези дни, придобиването на супер домейн вече не е евтино. Появиха се слухове, че някой хора смятат че домейна трябва по право да принадлежи на Tesla Motors, но това е доста грешно и правно няма никакво основание това да се случи.

Собственици на Tesla.com са регистрирали името още преди съществуването на Tesla Motors. Друга компания (Tesla Industries, Inc.) дори подаде иск през 2005 г. за придобиване на домейна, но известният адвокат по интелектуална собственост Джон Берихил успешно защити името и то остана в ръцета на собственика си.

Живеем в свят на кратките имена и ако сте достатъчно добър като Мъск да направите бранда си толкова разпознаваем по целия свят ще раберете колко е било важно за него да придобие този домейн. В човешката природа е да напише в браузара си Тесла и да търсите информация за Тесла, а не Тесла Моторс, Тесла Коли или нещо друго. Просто Тесла.

Имаха ли нужда от Tesla.com?

Може би не.

Тесла

По ирония на съдбата получих имейл от Tesla точно когато пишех този текст :).

Не може да си представите обаче колко души всеки ден изпраща имейл до email@tesla.com? Колко души пишат tesla.com в google? Какво ще стане, ако друга компания започна да продава продукти и използва домейн Tesla.com? Такива неща се случват често и това само би навредило на марката. Представете си целият този трафик и потенциални клиенти да попадат на грешното място.

Всички знаят случая с Нисан. В продължение на повече от десетилетие Nissan подава иск след иск за да придобие домейна nissan.com. Домейнът обаче е собственост на някой (господин Узи Нисан) и той има компания, наречена Nissan Computer….

Така, че в случая можем да кажем, че Елон Мъск извади късмет, ако можем да твърдим, че е късмет когато си платил $11 000 000 за домейн. Все пак той вече притежава tesla.com

А Вие обмисляте ли закупуването на домейн? Вижте как можем да Ви помогнем.


Димитър Бонин

Моята страст са домейните, класическите автомобили и пътешествията :)

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *