Защо .СОМ е по-доброто разширение при избора на домейн

Ако сте достигнали до момента когато идеята ви е “узряла” и е на път да се превърне в реалност, значе е дошъл и момента за избор на домейн за бизнеса.

Много хора не отдават огромно значение на домейните, но те са ключов актив. От тях до голяма степен зависи успеха на бизнеса ви. 

В случая няма да се спирам върху идеята на Иван от Драгалевци да отвори хранителен магазин в квартала, защото таргет клиантелата му е живущите в Драгалевци и някой случайно заблудил се. 

Ако все пак вашият бизнес ще е онлайн и целта му е цяла България, а защо не и западния пазар, тогава домейна ще играе ключова роля и ще се наложи да вложите творчество или известна сума пари при избора му.

Защо винаги препоръчвам на клиентите си .сом домейни.

Домейнът е най-големият Ви актив

Гледайте на домейна си като на актив, ако имате хубав домейн, това създава доверие в клиентите и излъчва престиж. СОМ е най-използваното разширение и никога няма да доведе до объркване. Няма да губите онлайн трафик и да го изпращате при конкуренцият ( никой бизнесмен не желае това ).

На пазара в момента има над 2000 различни разширения и след първоначалният им бум, много от тях стават безполезни и потъват в забвение. Пресен пример за това е .xyz. В началото много инвеститори и собственици на бизнес мислеха, че това разширение ще измести .сом и бямхе свидетели на умопомрачително харчене на пари, но само 2 години по късно продажбите на .xyz са почти 0… Сещате ли се за някой уебсайт изграден на базата на .xyz домейн?

Увеличете стойността на бизнеса си

Със .сом домейн, бизнеса ви ще бъде една идея по-апетитен за инвеститори и ако евентуално настъпи момента да го продадете, домейна ще е неизменна част от сделката. Цената на .сом домейни обикновенно нараства с времето.

През последните години пазара на домейни е доминира от .сом, и както при всеки продукт, така и тук има качество. Кратките 2, 3 или 4 буквени .сом домейни, както и домейните от една дума ( например Media ) са премиум домейни, това респективно води до премиум цени. Обикновенно продажната цена на такива домейни е от порядъка на $30 000 до няколко милион. Образувала се е една доста добре развита ниша, която се котира и има постоянно търсене, а именно .сом домейни съставени от 2 ключови думи ( OnlineMedia.com; OrganicFood.com и тн. ). 

Тези домейни доста добре описват бизнеса и показват на потребителя какво да очакват когато посетят сайта, цената им на вторичния пазар е доста по-приемлива и варира от $200 до $15 000. Говоря за вторичен пазар, защото е много трудно в днешно време да се намери свободен за регистрация хубав домейн. Спокойно може да направите една справка в GoDaddy.com

Около такъв тип домейни много по-лесно може да се изгради бранд.  Както споменах, те са описателни, 2-те ключови думи ще помогнат за по-лесното класиране в търсачките, варианта да спестите значителна сума пари от реклама е доста голям и звучи привлекателно.

Защо някой бизнеси харчат луди пари за домейн

За да е по-нагледно ще дам интересен пример за който четох не отдавна. Преди няколко години, компания за публикуване на онлайн книги оперираща под името onlinepublishing.сом получава оферта да бъде закупена от техен конкурент. Цената е привлкателна, цели 3 милиона долара, но собственика се отказва само защото в офертата трябва да бъде включен и домейна.

Преговорите между двете страни продължават цели 2 години, Бизнесът все пак е продаден, но чак след като новите собственици решават да добавят към офертата си още $500 000 за домейна OnlinePublishing.сом, така продажната цена нараства до $3 500 000. 

В интервю след време, СЕО-то на компанията придобила online publishing споделя, че целта на придобиването са били не толкова досегашните клиенти, а по скоро домейна и ползата като добавена стойност от него за бизнеса им. 

Така, че ако сте на прага да стартирате нов онлайн бизнес, огледайте се и похарчете малко повече за правилния домейн, хубавите домейни са като офис в центъра на града…. винаги има поток от клиенти 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *