Телата на 131 души вече са ексхумирани в деокупираната територия на Донецка област, но този брой не е окончателен, съобщи "Укринформ".

"Телата са ексхумирани сега на двете основни гробни места, 131 тела са били ексхумирани, но има масови гробове, където телата са били погребани в окопи и има индивидуални гробове, открити в дворове. Следователно този брой не е окончателен, продължава да расте, за съжаление", каза Павло Кириленко, началник на Донецката областна военна администрация по време на брифинг в Медийния център Украйна, цитира news.bg.

Според него в рамките на наказателното производство се извършват съответните експертизи, а камерите за изтезания, открити в общините Лиман и Святохирск, също се разследват за разумно установяване на причините за смъртта на цивилни и украински военнослужещи.

Както се съобщава, в началото на октомври в освободените територии на Донецка област са открити 45 гроба: 33 гроба в Святохирск и 12 гроба в Лиман. Всеки ден местните жители съобщават на полицията за нови гробове.

Припомняме, че на 20 октомври беше съобщено, че 146 тела са били ексхумирани в Лиман.

По предварителни данни повечето жертви са загинали от наранявания от шрапнел и естествена смърт.

Някои тела носят следи от насилствена смърт. Броят на екзекутираните от руски войници ще бъде съобщен веднага след приключване на всички експертизи.

Припомняме, че на 1 октомври въоръжените сили на Украйна освободиха Лиман от руските нашественици и поеха контрола над града.

На 4 октомври украинският национален флаг беше официално издигнат над освободения Лиман.

Масови гробове с над 400 тела бяха открити в Буча и Изюм.

По-рано през октомври стана ясно и заключението на независимата анкетна комисия на ООН за Украйна, а именно беше потвърдено, че са били извършени военни престъпления.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени