Надя Рудан се чувства най-добре, когато рисува – умение, което открива на 87-годишна възраст. Постепенно рисуването се превръща от хоби в професионално занимание. Така родената и израсла в Босна жена открива изложба по повод 100-годишния си юбилей, съобщи NOVA.

„Започнах да рисувам, за да се откъсвам от монотонността на ежедневието си. Децата и внуците ми вече са пораснали и самостоятелни. Така се развличах от самотата. Но сега – рисуването ми дава цел в живота”, споделя тя.

В дома си в центъра на Сараево тя показва на екипа на Ройтерс своите над 200 платна. „Определям себе си по-скоро като любител, отколкото като професионален художник. Но някои от платната си продавам на избрани клиенти. Надявам се да донесат радост в дома им”, посочва Надя.

Дамата с независим дух и крепко здраве обича и да пътува, което ѝ носи вдъхновение за рисуването. След кончината на съпруга си през 1999 година тя посещава САЩ, прави обиколка из цяла Европа и дори отива до Централна Америка. някои от картините ѝ са повлияни от видяното – като вулканите в Хаваи и пирамидите в Мексико.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени