В реч пред депутатите в Бундестага канцлерът на ФРГ Олаф Шолц обяви страната за "освободена“ от зависимостта от доставките на природен газ от Русия и "добре подготвена за предстоящата зима“, отбелязва националният ежедневник Die Welt.

Т.нар. светофарна коалиция обеща милиарди помощи заради енергийната криза, а в парламента продължават споровете за това как точно ще бъдат похарчени средствата, цитира Агенция "Фокус".

Преди срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел Шолц призова за единство в условията на война и енергийна криза. "Агресивната война" на Путин е "акт на отчаяние“ и ЕС излиза от кризата по-силен. "Ние не сме слаби“, подчерта Шолц.

Канцлерът на ФРГ осъди неотдавнашните атаки на Русия с дронове срещу цивилни цели в Украйна като военни престъпления. "Такава тактика на изгорената земя няма да помогне на Русия да спечели войната“, каза политикът от ГСДП в речта си в Бундестага. Това само ще укрепи решимостта и постоянството на Украйна и нейните партньори, увери той.

Шолц нарече руския "терор от бомби и ракети" "акт на отчаяние – точно като мобилизирането на мъже за войната". Украйна ще се защити успешно. "И ние ще ги подкрепяме – докато е необходимо“. За тази цел Германия ще обучи пълна украинска бригада с до 5000 войници до пролетта, обяви Шолц.

По думите му руският президент Владимир Путин грубо и безотговорно заплашва света с използването на ядрени оръжия. "Той иска да посее страх, да раздели и сплаши. Той спекулира с нашата слабост. Но греши. Ние не сме слаби Нашите глобални съюзи са по-силни и по-живи от всякога. Путин няма да постигне военните си цели“, категоричен бе Шолц.

Освен това, продължи Шолц, Путин използва глада и енергията като оръжия. "Тази Русия на Путин вече не е надежден търговски партньор. Той се надяваше да успее да ни изнудва, като спре подаването на газ. Но той направи грешка и там (….) Заедно ще преживеем зимата. Газ тече от Франция към Германия за първи път от седмица, ВПГ терминалите се разширяват бързо, има нови договори за доставка, временното продължаване на експлоатацията на ядрените централи и временното връщане към въглищата оказва влияние. И въпреки тези решения правителството остава твърдо в декларираните от нас цели за климата“, подчерта още германският канцлер.

Шолц е "изключително благодарен" за усилията, положени от много граждани за пестене на енергия. "Освободихме се от зависимостта и сме добре подготвени за предстоящата зима“, каза Шолц. "Взимаме предпазни мерки и не се оставяме да бъдем сплашени“.

Високите цени на енергията все пак са "тест". Затова е ясно: "Цените трябва да паднат". Дискусиите по този въпрос са тема на предстоящата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел този следобед. Тя ще се съсредоточи по-специално върху енергийни въпроси, като спорното искане за таван на цената на газа. Шолц предупреди за рисковете от подобно ограничение на цените. "Въпреки това, политически определената горна граница на цените винаги носи риск производителите след това да продадат продукта си другаде – и в крайна сметка ние, европейците, няма да получим повече газ, а по-малко“, обясни лидерът на кабинета в Берлин.

Шолц подчерта, че ЕС трябва да се координира тясно с други големи потребители на газ като Япония и Корея, "за да не се конкурираме помежду си". В същото време трябва да се обсъди и разумна цена с производителите. "Убеден съм, че страни като САЩ, Канада и Норвегия, които са солидарни с Украйна, имат интерес енергията да не стане недостъпна за Европа“, каза той.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени