Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е придобил къща за гости с басейн с топла минерална вода за 10 000 лв. Това разкри разследващият сайт bird.bg, цитирайки имотните декларации на съдията, както и документи от Агенцията по вписванията и кадастъра. Сделката е от 2016 г., а имотът се намира в с. Пчелин, община Костенец. "Беше добра офертата", коментира Чолаков пред bird. Неговият 7-годишен мандат начело на ВАС стартира в края на 2017 г.

Имотът няма разрешително за водоползване и Чолаков е декларирал 38 кв. м по-малко в сравнение с данните от кадастъра.

Продавач на имота, който се намира в района на курорт с минерални бани и извор с топла минерална вода, е "Еко Клуб" ООД.

Преди сделката за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв., имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран.

Справка в Имотния регистър показва, че Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м, жилищна сграда с площ по документ 0.000 кв. м и стопанска постройка с площ по документ 0.000 кв. м. Сградите обаче съществуват години преди 2016 г., те са документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години. Освен това, присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на кадастъра.

В декларациите на Георги Чолаков, подадени през 2017 и 2018 г., се появява разгъната застроена площ (РЗП) от 180 кв. м за сградите. Във всички следващи декларации площта на поземления имот е 790 кв. м, а според кадастъра тя е 828 кв. м.

В телефонен разговор пред bird.bg Чолаков отхвърля тезата, че цената, платена от него за имота, е симулативна. "Беше добра офертата", казва той. По-късно е пратен и писмен отговор до редакцията: "Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец".

Попитан дали данъкът за прехвърляне на имота е платен върху 10 000 лв., Чолаков потвърждава, че е така. Той коментира още, че не знаел за увеличението на площта на собствения си имот и бил декларирал това, което имало вписано в нотариалния акт – 790 кв. м. "Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в с. Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост. По каква причина имотът е отразен в кадастралната карта с друга квадратура, ако това е така, не мога да отговоря, тъй като на място не е правено замерване на терена", казва още Чолаков.

В имота на Чолаков има и външен открит басейн, който според bird и до момента е захранван с топла минерална вода. Чолаков отрича това, но признава, че в миналото е ползвана минерална вода за басейна, преди водата да бъде дадена на концесия. "Откакто съм закупил имота, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е използвана минерална вода", гласи писменият му отговор.

Bird цитира обяви онлайн за същата къща за гости с минерален басейн, които са от 2017 г., тоест след като Чолаков е придобил имота. За този имот няма и никога не е имало издадено разрешително от Басейнова дирекция за водовземане от минерални води, стана ясно от отговор на Басейнова дирекция по Закона за достъп до обществена информация.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени