Тържествени прояви по повод 30-ата годишнина от образуването на Чешката република се състояха в Прага, съобщи вчера агенция ЧТК, цитирана днес от ТАСС.

Чешката и Словашката република навършиха по 30 години на 1 януари. Те са правоприемнички на Чехословакия, в която двата народа живяха заедно почти 70 години – от 1918 до 1993 г., с изключение на Втората световна война (1939-1945 г.), когато хитлеристите създадоха в Чехия и Моравия протекторат, а в Словакия – зависима от Третия райх марионетна национално-клерикална държава. Раздялата на Чехия и Словакия през последния ден на 1992 г. влезе в историята като "нежен развод", отбелязва руската агенция, предаде БТА.

Кулминация на сегашните празненства в Чехия бе организираната в понеделник от премиера Петър Фиала среща на политици, оглавявали чешкото правителство през последните три десетилетия. В нея участваха действащият държавен глава Милош Земан и експрезидентът Вацлав Клаус, всеки от които е бил и премиер.

По случай юбилея чешката филхармония изнесе концерт в пражкия дворец "Рудолфинум". На него присъства словашкият премиер Едуард Хегер, който пристигна в Чехия, за да присъства на проявите във връзка с годишнината. Освен това Хегер разговаря с Фиала и с чешки министри.

В Братислава пък бе отпразнувана 30-ата годишнина от суверенитета на Словакия, образувана едновременно с Чехия.

Правителствата на Чехия и Словакия единодушно определят отношенията между двете страни като образцови и ги сочат за пример на максимално ефективно междудържавно сътрудничество. Взаимодействието между тях се развива във всички сфери – от социално-икономическата до тази на отбраната. Прага и Братислава отстояват общи интереси на световната сцена. Обикновените граждани на Чехия и Словакия също смятат, че времето е потвърдило целесъобразността на създаването на две отделни държави. От социологически проучвания става ясно, че те не съжаляват за разпадането на Чехословакия.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени