Чешкото председателство на Съвета на ЕС подготвя предложение, свързано с приемането на България и Румъния в Шенген, като се очаква въпросът да бъде обсъден на 8 декември. Това съобщиха за БТА от председателството.

Утре е насрочено заседание на работната група по Шенген в Съвета на ЕС, на което при закрити врата ще бъдат обсъдени докладите от извършената наскоро нова проверка на двете страни. Проверката бе по искане на София и Букурещ, и в нея участваха представители на Европейската комисия и на страните от ЕС. Засега председателството не дава отговор на въпроси, свързани със съдържанието на докладите.

Разширяването на Шенген е ясна цел за председателството, Европейският съвет миналата седмица се споразумя приемането на България и Румъния да последва в най-близко бъдеще, допълва председателството. То уточнява, че се стреми изцяло да улесни и ускори този процес.

Председателството пояснява, че следващите стъпки са свързани с обсъждането на предложение за решение. Очаква се решението да бъде подложено на гласуване на заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември, а за да бъде положително, трябва да бъде подкрепено единодушно.

По-рано този месец Европейската комисия и Европейският парламент отново призоваха двете страни да станат част от европейското пространство без гранични проверки. Двете институции отбелязаха, че България и Румъния изпълняват необходимите изисквания от 2011 година.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени