Киното, както всяко друго изкуство, си има своите ясно отчетливи периоди в историята. Ще ми се да ви кажа, че вече сме оставили ерата на комиксовите адаптации зад гърба ни, но Marvel и DC продължават да бълват филми и сериали с интензитета на самотна майка с килограми злато на опашка за социални помощи. Ето, че официално имаме и най-новия блокбъстър за годината в „Черния Адам“, където най-накрая и Дуейн Джонсън може да се похвали, че е част от поредната печатница за пари. Но, както с „Бързи и яростни“, няма как да не се запитам – „Скалата“ не се ли включва прекалено късно към франчайза?

Историята ни препраща към съвременен Кандак, където древен герой от преди 5 хил. години е призован да се завърне, за да спаси своите от надвисналата беда, която едва не заличава града в зората на цивилизацията. Този път обаче глобализацията е застигнала Кандак и мълвата бързо достига до „Обществото на справедливостта“. Съвременните герои – Хоукман, Доктор Съдба, Атомния Разбивач и Циклон, обаче са изправени пред неяснотата Черния Адам е тук, за да помогне или да навреди на баланса в силите.

В режисьорския стол сяда едно необичайно име за жанра. Жауме Колет-Сера натрупа популярност през годините, като човек, който разказва страшни истории. Той е автор на „Къща от восък“ и „Сирак“, което съвсем логично ме наведе на мисълта, че най-накрая някой в DC се е вразумил и е решил да вдигне малко ограничителната летва, за да стъпи на това, което направи успешни „Черния рицар“ и „Жокера“. Резултатът обаче съвсем не е добър. Признавам, че имаше моменти във филма, които загатнаха за малко по-груб подход, но в останалите 98% от бяха спазени всички условия, за да може мало и голямо да хрупа начос, докато „Скалата“ изживява детската си мечта да бъде супергерой.

Що се отнася до самия Дуейн Джонсън, трябва да кажа, че е повече от очевидно, че се наслаждава на времето си на екрана. Той винаги ми е бил сред любимците на големия екран, защото притежава онази харизма, която кара огромна част от обществото в САЩ дори да го иска за президент. Искрено се надявам все пак, че ще се придържа към шоубизнеса, въпреки факта, че всичките му герои са все едно принтирани на матрица. Целта му е да ни забавлява и той прави точно това без да се взема прекалено на сериозно.

Сред сценичните му партньори личат имената на Алдис Ходж, Пиърс Броснан, Ноа Сентинео, Сара Шахи, Маруан Кензари и Куинтеса Суиндел, но дори самият Джеймс Бонд не ми допадна в новото си амплоа. Изключвайки героя на Ходж, всички останали бяха толкова безлични, че дори не мога да разбера защо изобщо бяха включени в сценария. Поне две от главните действащи лица бяха напълно ирелевантни към случващото се, но няма да ви развалям „удоволствието“, като ви разкрия кои са.

„Черния Адам“ сам по себе си не е най-лошото нещо, което съм гледал, особено през 2022 г. Ако преди него бях видял само 3-4 комиксови адаптации, тогава сигурно щеше да се превърне в един от любимите ми филми, но 50 заглавия по-късно ми иде да използвам просто една безразлична гримаса, достойна за меме, и да си продължа с обичайните ежедневни задължения. Просто и да не го бях гледал нямаше да чувствам нито частица празнина в живота си.

„Скалата“ междувременно побърза да се похвали, че е отчел най-големия боксофис дебют в кариерата си. Това обаче е нещо, за което ще ви разкажа по-подробно утре, когато се сдобия с данните от родните киносалони, но без миг колебание съм готов да се обзаложа, че филмът ще е хит в следващите няколко седмици, където и да бъде излъчван. Всички съставки за продажба на билети са налице, така че продуцентите ще се окъпят подобаващо в пари без да им се налага да се притесняват, че сюжетът им е надупчен, като от молци в стар вълнен чорап.

Крайната ми оценка за „Черния Адам“ е 6/10. Очакванията ми се препокриха почти на 100%, така че най-вероятно и сред вас няма да има разочаровани, но и едва ли ще има много възхитени. Не забравяйте само да се заредите със семейна кофа пуканки и няколко литра кола. Все пак някои традиции са, за да се спазват.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени