Китай тръгва по нов път на изграждане на модерна социалистическа държава, заяви китайският президент Си Дзинпин, генерален секретар на Комунистическата партия на Китай. XX-ият Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на КПК) преизбра Си Дзинпин за генерален секретар на Централния комитет на КПК за трети мандат. Си Дзинпин също беше утвърден за трети мандат като председател на Военния съвет на Централния комитет на КПК.

„Чрез съвместните усилия на партията и китайския народ от всички етнически групи изградихме умерено проспериращо общество, както беше планирано, след като постигнахме целта от първи век. Сега ние с ентусиазъм поемаме по нов път на всестранно изграждане на модерна социалистическа държава, навлизайки в пътя за постигане на целите на втория век", каза Си Дзинпин, говорейки на среща с репортери в Голямата зала на народа в Пекин след резултатите от първия пленум на ХХ-ти ЦК на КПК.

Той също така посочи, че страната ще извърши модернизация с китайски характеристики, за да постигне голямото подмладяване на китайската нация.

ХХ-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай, който традиционно се провежда на всеки пет години, приключи в събота и избра нов 205-членен Централен комитет; в неделя те одобриха 24-членно Политбюро и седемчленен постоянен комитет на Политбюро.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени