Отново няма избор, имаше опит да се смени тона на дебата. Имаше нови номинации. Вежди Рашидов оттегли кандидатурата си. Не се стигна до балотаж и избор. Това каза по БТВ съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Не сме се разбирали за нищо. От ДБ се опитахме да предложим различни варианти, които да доведат до консенсус. На колегите им се видя сложно е нетрадиционно. Успокои се тона и имаше надежда, че ще се преодолеят степените на нетърпимост. Утре предполагам, че ще продължим и ще търсим компромисна формула, която да ни изведе от блатото на несъвместимостта.

Факт е, че причините за невъзможност да се формира мнозинство са дълбоки. Политическата система трябва да мине през трансформациите. НС не може да започне да работи без председател. Проблем е корупцията. НС е машина, която не можем да запалим. ДБ се опитва да предложи работещи варианти.

Малко се получи разминаване в комуникацията с ПП. Бяхме се разбрали за председателски съвет. Те залагат на идеята, че всичко трябва да се случва пред камерите. Случващото се в момента е, че търсим практики през които можем да си говорим.

Ние нямаме готовност да отстъпваме от условията си. ДБ е работила за това чрез големи цели България да се движи напред прагматично по културен и прагматичен начин.

Да си представим – парламентът представя картината на обществените настроения. Сега да съвместим тази картина в едно лице, което е президент и да му дадем повече власт. Парламентът е най-доброто място за намиране на диалог. Пътят не е към силната ръка, а да продължим да си говорим чрез представители в името на едната ни България. Днес имаше наченки на такова преодоляване.

Смятам да направим възможното да излъчим председател. А това ще е крачка за сформиране на правителство.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени