Иранският народ има "правото да критикува" своите лидери, заяви един от водещите шиитски духовници в Иран, съобщиха медиите в Ислямската република, цитирани от Франс прес.

Иран е изправен пред вълна от протести след смъртта на Махса Амини преди повече от месец.

"Народът има право да критикува лидерите на мюсюлманското общество, независимо дали критиките са основателни или не", заяви аятолах Джавад Алави-Боруджерди, цитиран от иранската агенция Шафакна. 68-годишният духовник е внук на великия аятолах Хосеин Боруджерди, основната фигура на шиитското духовенство през 20 век.

"Хората имат какво да кажат и не са съгласни с това, което правите", добави аятолахът, обръщайки се към властите.

Възмущението в Иран от смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини предизвика най-голямата вълна от протести след тези през 2019 г. срещу покачващите се цени на бензина в богатата на петрол страна. Тя беше арестувана на 13 септември от полицията в Техеран за нарушаване на строгите норми за женско облекло, прилагани в Ислямската република, а три дни по-късно почина.

Протестите обхванаха много ирански градове и десетки протестиращи, както и членове на силите за сигурност бяха убити. Арестуваните са стотици.

"Някои хора са арестувани и са в затвора. Отнасяйте се към тях благосклонно", каза аятолахът.

На 26 септември великият аятолах Хосейн Нури Хамедани, важен консервативен духовник и поддръжник на върховния лидер Али Хаменей, също призова властите да "се вслушат в исканията на хората", припомня АФП.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени