Киберпрестъпник е поискал откуп за пациентски данни на австралийския здравноосигурителен фонд "Медибанк", включително диагнози и лечения, във втората голяма кражба на данни в страната за месец, предава Associated Press.

Търговията с акции на "Медибанк" на Австралийската борса за ценни книжа беше спряна, когато полицията беше предупредена, че компанията се е свързала с "престъпник", който иска да преговаря за откраднатите лични данни на пациентите.

"Медибанк", който има 3,7 милиона осигурени, каза в четвъртък, че престъпникът е предоставил извадка от 100 клиентски полици от предполагаемото изтегляне на 200 гигабайта откраднати данни.

Подробностите включват имена, адреси, дати на раждане, национални здравни идентификационни номера и телефонни номера.

Министърът на киберсигурността Клеър О"Нийл каза, че най-притеснителното е, че записите на медицински диагнози и процедури също са били откраднати.

Пробивът в "Медибанк", който О"Нийл описа като "атака чрез рансъмуер", дойде месец след като кибератака открадна от телекомуникационната компания "Оптус" личните данни на 9,8 милиона клиенти.

Пробивът в "Оптус", който компрометира личните данни на повече от една трета от населението на Австралия, накара правителството да предложи спешни реформи в законите за неприкосновеността на личния живот, които ще увеличат санкциите за компании, които не успяват да защитят данните на клиентите и ще ограничат количеството данни, които могат да бъдат запазвани.

О"Нийл каза, че киберпрестъпността е нарастващ проблем по света и че Австралия трябва да бъде по-добре подготвена.

Главният изпълнителен директор на "Медибанк" Дейвид Кокар каза, че компанията му работи със специализирани фирми за киберсигурност, както и с полицейски и правителствени експерти в отговор на пробива.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени