Министерството по въпросите на Европа и външните работи на Франция обяви днес, че страната е репатрирала 40 деца и 15 жени с френско гражданство от лагери в Североизточна Сирия под кюрдски контрол, предаде Ройтерс.

"Малолетните лица бяха поверени на службите за закрила на детето, като ще преминат през медицински прегледи и социално адаптиране", съобщиха от министерството, като посочиха, че завърналите се жени ще бъдат предадени на правосъдните власти.

През септември Европейският съд по правата на човека постанови Франция да преразгледа молбите за репатриране на две френски гражданки, които са пътували с партньорите си за Сирия, за да се присъединят към групировката "Ислямска държава" и са родили деца там.

Това е най-голямата операция по репатриране от подобен тип за последните три месеца, информира Франс прес.

"Франция благодари на местните власти в Североизточна Сирия (полуавтономните кюрдски власти – б. ред.) за тяхното сътрудничество, което направи възможна тази операция", заявиха от външното министерство.

Репатрираните жени са били задържани в лагери за джихадисти след победата на "Ислямска държава" през 2019 г. Общо около 300 деца са върнати във Франция досега, 77 от които чрез репатриране, посочи в началото на месеца френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени