Миналия петък във Франция беше открито тялото на 12-годишната Лола. Тя е била жестоко убита в двора на дома си. Баща ѝ подал сигнал, след като тя не се върнала от училище. Малко след това са идентифицирани и арестувани жена, заподозряна за престъплението, и вероятен неин съучастник. Психиатрична експертиза трябва да изясни доколко вменяема е задържаната, за която се твърди, че в миналото си е страдала от душевни разстройства.

Завръщането на Земур

Крайнодесният френски политик Ерик Земур, чиято партия спечели едва 4% от гласовете на парламентарните избори през юни, се възползва и започна да експлоатира политически случая "Лола". "Алжирска гражданка и нелегална имигрантка, сега вече е официално: убийцата на Лола никога не е трябвало да пресича пътя на момичето. Още един път – #Франкоцид" – това написа Земур в Туитър във връзка с убийството.

Заподозряната Дахбия Б. е 24-годишна алжирка, пристигнала във Франция законно със студентска си виза преди шест години. Разрешението ѝ за пребиваване е изтекло. Когато в края на август е била проверена на летището, заподозряната е получила заповед за депортация. Алжирката е била длъжна да напусне Франция до края на септември, но подобно на хиляди други мигранти в тази ситуация, тя не го е направила.

Френското Министерство на вътрешните работи съобщи, че от началото на годината са изпълнени 20% от заповедите за експулсиране. Какъв точно е броят на старите случаи може единствено да се предполага. Твърди се, че има няколкостотин хиляди неизпълнени заповеди. Правителството обясни, че досега се е концентрирало върху депортирането на чужденци, извършили престъпления. Досега Дахбия Б. не е имала контакт със съдебната система. В сряда говорителят на правителството Оливие Веран призна, че "трябва да се справим по-добре" с депортациите. "Работим с всички сили, за да гарантираме, че заповедите за депортиране ще бъдат изпълнени." Веран призова случаят "Лола" да не се политизира.

Политическа атака в парламента

Във вторник президентът Макрон прие родителите на загиналото момиче в Елисейския дворец и изказа съболезнованията си. В момента те се намират в дома си в Бретан – далеч от медийния шум.

Междувременно се правят опити за политическа инструментализация на убийството. "Твърде много престъпления са извършени от нелегални имигранти, които не сме искали или не сме могли да изпратим у дома", обяви Марин льо Пен, която спечели близо 42% от гласовете на втория тур на президентските избори през април. "Ето и сега, заподозряната за варварското деяние въобще не е трябвало да бъде във Франция. Какво още чака (правителството, бел. ред.), за да действа и да спре безконтролната нелегална имиграция?"

Консерваторите, които отвреме навреме работят съвместно с президентския лагер, също преминаха към атака: "Това дете е било измъчвано, изнасилено и убито от нелегална имигрантка, която е трябвало да напусне Франция." Министерството на правосъдието е отговорно за този провал, а убийството е "тежък резултат", коментира депутатът Ерик Пауге.

Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети обвини дясната опозиция, че търси дребни политически ползи и използва "ковчега на 12-годишно момиче като трамплин. Това е срамно". Той атакува с критики и конкретно партията на Льо Пен: "Те в продължение на години смучат мед от срещите с нещастието", каза Дюпон-Морети.

Крайната десница и нещастието

Политологът Жан-Ив Камю от фондация "Жан Жорес" в Париж коментира ситуацията по следния начин: "Лично аз смятам, че всички, които искат да се възползват от това ужасно убийство, не са свестни хора. Ние наистина имаме проблем с неизпълнените експулсирания. Но той може да бъде решен само чрез политика и дипломация, а не чрез насаждане на омраза и увеличаване на мъката на семейството." Отношенията на Франция с Алжир, откъдето пристигат много от гражданите без документи, са много напрегнати. Правителството се опитва да прецени до каква степен да се конфронтира с бившата френска колония чрез по-голям брой на принудителни експулсирания.

Камю припомня, че Земур винаги е залагал на това, че е по-радикален от Льо Пен. "Той се опитва да спечели гласове с всякакви средства, включително и с отвратителното инструментализиране на едно ужасно престъпление. Но нагласата на крайната десница винаги е била такава." Използването на драматични криминални случаи от крайната десница има историческа традиция във Франция: "През 1970-те години Жан-Мари Льо Пен (бащата на настоящата ѝ лидерка Марин) инструментализира убийства, извършени от чужденци, за да осъди имиграцията", написа журналистът Рено Дели. Днес дъщеря ми се възползва от случая "Лола", за да привлече още привърженици.

Автор: Барбара Везел

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени