Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде в Белград в петък, 28 октомври, като част от обиколка в страните от Западните Балкани, съобщи Танюг.

Фон дер Лайен ще започне турнето си в Скопие на 26 октомври, ще продължи на 27 октомври в Прищина и Тирана, а след това на 28 октомври ще пребивава в Белград и Сараево и накрая на 29 октомври – в Подгорица.

Председателката на ЕК пристига няколко дни след публикуването на годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани.

Фон дер Лайен се очаква да обяви пакет от помощи за Западните Балкани, за който комисарят по разширяването Оливер Вархей говори в реч в Страсбург на 19 октомври.

Пакетът се състои от бюджетна помощ за енергийната криза и нейното въздействие върху домакинствата и бизнеса и тези мерки трябва да са от помощ още тази зима, каза Вархей.

Фон дер Лайен трябва да информира за решението на ЕС да включи Западните Балкани в съвместното закупуване на газ.

Очаква се тема на дискусиите да бъде и миграцията.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей заяви, че и в тази област ЕС няма да остави Западните Балкани да се борят сами с миграцията и обеща, че Съюзът ще помогне както политически, така и финансово.

В Белград фон дер Лайен ще повтори посланията, които ЕС отправи тези дни, за необходимостта Сърбия да положи усилия да приеме външнополитическите позиции на ЕС, включително декларациите и санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, предаде БТА.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени