Под натиска на украинските сили президентът на Русия Владимир Путин обяви военно положение в териториите, окупирани от Москва, отбелязва френският печат. "След частичната мобилизация (в Русия) имаме и частично военно положение", цитира "Фигаро" реакция на руската политическа анализаторка Фарида Рустамова.

Докато всички бяха вперили очи в украинския град Херсон, откъдето по заповед на Москва евакуират десетки хиляди цивилни, Путин обяви серия от мерки, заради които съгражданите му със сигурност ще усетят още по-силно дъха на войната в самата си страна. Това налага без никакво съмнение "напрегнатото" положение на руските войски в Украйна, както се изрази във вторник новият им командващ генерал Сергей Суровикин, пише вестникът.

В още трийсетина руски региона също ще бъдат затегнати гайките в сферата на сигурността, посочва "Фигаро" и нарича "нова стъпка в мобилизацията на ресурсите на страната" замисленото "преориентиране" на руската икономика с оглед "приоритетните нужди" на армията. Както и по времето на COVID-19, прилагането на новите мерки до голяма степен ще бъде възложено на местните губернатори, за да не поеме отговорността главно централната власт, добавя изданието.

Руският сенат одобри мерките същия ден, но не даде подробности, посочва "Фигаро". Вестник "Монд", обаче, изброява действия, предвидени в конституцията на Русия при военно положение – например, комендантски час, забрана на събиранията, евакуация на стратегическите предприятия, забрана за напускане на съответната територия, изолация на чужденците и военна цензура в телекомуникациите.

По повод евакуацията на цивилни от Херсон "Монд" цитира коментар на украинския депутат от региона Сергий Хлан, според когото Москва ги "депортира, както през съветската епоха", а списъкът на препоръчвания им от окупационните власти багаж показва, че "става дума за еднопосочно пътуване" до Русия.

Решението за тази евакуация е признание за слабост – нещо необичайно за руския Генерален щаб, изтъква в. "Либерасион". Всекидневникът помества и репортаж от Сиверск, малък град в Донбас, притиснат между руските и украинските войски и непрекъснато обстрелван. Много семейства не могат да го напуснат и живеят сред развалините – останали са почти без помощ отвън и наближаващата зима вдъхва опасения за най-лошото, изтъква изданието.

Руснаците се страхуват от украинско контранастъпление под формата на градска война в Херсон, обяснява евакуацията пред в. "Нувел обсерватьор" Карол Гримо, наблюдателка от Геостратегическата обсерватория в Женева. Според нея Украйна има надмощие в региона и руските войски може да се изтеглят към анексирания от Москва през 2014 г. полуостров Крим, който ще бъде следващият етап от настъплението на украинските сили. Тогава "в един момент постът на Владимир Путин ще бъде твърде застрашен". Путин обаче иска да запази поста си и Москва може да използва забранени оръжия, страхувайки се, че може да го стори и Киев, добавя Гримо.

"Убийствата на цивилни са единственото умение на армията на Путин", заявява по повод последните атаки на Москва в Украйна генерал Марк Хъртлинг, бивш командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, дал интервю за в. "Експрес".

Руските войски обстрелват мирното население и разрушават граждански инфраструктури с надеждата да всеят паника. Но не успяват – вместо да обезсърчат украинците, те засилват решимостта им. Армията на Киев напредва, а мобилизацията в Русия не върви, руското командване е непълноценно и силите на Москва не могат да поразяват военни цели в Украйна. Русия използва ирански дронове, а скоро може би и ракети от Иран – това сочи, че руските арсенали са много сериозно изтощени, добавя генерал Хъртлинг.

Руските атаки влошават бездруго напрегнатата ситуация в енергетиката на Украйна. Според Киев 30 на сто от електроцентралите в Украйна са разрушени от руски удари през последните дни, което води до масови прекъсвания на тока в цялата страна. А зимата наближава, пише в. "Паризиен".

"Ситуацията днес е критична в цялата страна, защото регионите у нас са взаимно зависими", цитира вестникът предупреждение на съветник от президентския офис в Киев, препоръчал на украинците да се подготвят за риска да презимуват "без електричество, отопление и вода".

Руските удари по цивилни инфраструктури в Украйна са военни престъпления, припомня в. "Кроа" вчерашното изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. С ударите по електроцентрали в Украйна Русия може би наистина нарушава редица принципи на Женевската конвенция от 1949 г. за поведението по време на война, ратифицирана от всички държави в света, заявява всекидневникът.

От друга страна, електроцентралите обслужват не само цивилните украинци, но и военните, докато водят отбранителни и настъпателни операции. И преди да атакува, Русия трябва да е наясно за какво служи всяка конкретна набелязана за удар централа и какви ще са последиците за мирните граждани. Но за да бъдат определени действията ѝ като военни престъпления, е необходимо разследване на компетентната инстанция – Международния наказателен съд. По случая обаче могат да се самосезират и украинските правосъдни органи, посочва изданието.

А системните обстрели на цивилни по време на даден конфликт представляват не само военно престъпление, но и престъпление срещу човечеството, подчертава "Кроа".

Източник: БТА

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени