Европейският съюз разчита на тесни връзки с Великобритания при пълно зачитане на споразуменията, сключени след излизането на страната от блока, каза днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"В тези времена на изпитания за нашия континент разчитаме на тесни връзки с Великобритания за защита на общите ни ценности, при пълно зачитане на споразуменията помежду ни", написа фон дер Лайен в коментар в Туитър, в който поздрави Риши Сунак по случай заемането на поста на британски премиер.

Френският президент Еманюел Макрон поздрави също Риши Сунак със заемането на премиерския пост и добави в Туитър, че очаква да работи с него по общите предизвикателства като войната в Украйна.

Бившият британски лидер Борис Джонсън поздрави Сунак за назначаването му на премиерския пост и призова колегите си от Консервативната партия да му дадат пълната си подкрепа.

"Поздравления (за Риши Сунак) на този исторически ден, това е моментът, в който всеки член на Консервативната партия следва да даде на нашия нов премиер пълната си и безрезервна подкрепа", написа Джонсън в Туитър.

Ирландският премиер Михол Мартин призова вчера новия британски премиер Риши Сунак бързо да започне интензивни контакти с ЕС за излизане от безизходица около търговските правила след Брекзит, отнасящи се до Северна Ирландия.

"Работата вече започна, има реална възможност за ЕС и Великобритания да изнамерят взаимноприемливи решения по въпросите, отнасящи се до Протокола (за Северна Ирландия), и призовавам премиера Сунак бързо да започне интензивни контакти с ЕС на тази основа", посочи в изявление Мартин.

Украинският президент Володимир Зеленски, на свой ред, също поздрави днес новия британския премиер Риши Сунак и каза, че е готов "да продължи и засили" връзките между Украйна и Великобритания, предаде Франс прес.

Поздравявам ви, че преодоляхте успешно всички предизвикателства, пред които днес са изправени британското общество и целия свят. Готов съм да продължим и засилим заедно украинско-британското стратегическо партньорство", написа Зеленски в Туитър, отправяйки поздравленията си към Сунак.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени