Настъплението на въоръжените сили на Украйна в рамките на контранастъплението в южната част на страната се забави поради дъждовно време, съобщи министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"На юг ние също продължаваме нашата контранастъпателна кампания. Точно сега някои метеорологични условия, имам предвид дъжда, ни забавят малко. Но ние използваме тактика да си върнем селата, метри и километри, стъпка по стъпка, и ще продължим да го правим", каза Резников в интервю за американската телевизионна компания Fox News, предаде news.bg.

В същото време Резников каза, че не вярва руските войски да се ангажират в уличните боеве в Херсон, защото това не e изгодно за тях.

"Знаете, че ние контролираме всички мостове през Днепър, използвайки американски системи като HIMARS, както и други реактивни системи за залпов огън (РСЗО) като M270, 155 мм артилерия, това са модерни системи по стандарт на НАТО, като M777 от САЩ. Оставането в Херсон е реален риск (за Русия), защото те няма да имат възможност да избягат, както направиха в Харковско направление – например в Изюм и други градове", обясни министърът.

Предната вечер Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, предположи, че освобождаването на Херсон ще бъде една от най-тежките битки по време на тази война, тъй като на фона на напускането на гражданската окупационна администрация и други структури, както и изселването на цивилни, Русия продължава да струпва значителен брой свои войски и въоръжение там. Според него няма признаци, че руските войски ще предадат доброволно Херсон.

По-рано оперативното командване "Юг" съобщи, че въоръжените сили на Украйна вече са освободили повече от 90 населени места в Херсонска област.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени