Турската отбранителна промишленост добавя нов продукт към безпилотните летателни апарати, разработени в страната – дрона-камикадзе "Дели" (луд), съобщи в. "Дейли сабах".

Новият безпилотен летателен апарат е разработен от Титра текноложи (Titra Teknoloji) и бе изложен за първи път на откритото днес в Истанбул изложение за отбрана и авиация SAHA Expo, предаде БТА.

Генералният директор на Титра текноложи Давут Йълмаз заяви пред Анадолската агенция, че проектът "Дели" (Deli) е започнал преди около две години. Компанията си е поставила за цел да разработи безпилотен летателен апарат-камикадзе, който да се изстрелва ръчно или от катапулт и да бъде възможно най-рентабилен. По думите на Йълмаз процесът на тестване е към края си и се очаква продуктът да бъде напълно готов до края на тази година.

Дронът "Дели" може лесно да бъде транспортиран и приготвен за употреба за по-малко от 15 минути. Апаратът има оперативна скорост на движение от около 80 км/ч, а максимална скорост, която е способен да развие, е от 180 км/ч. Максималната височина на дрона е 3500 метра, а оперативната – 150-500 метра. Безпилотният апарат-камикадзе има бойна глава с тегло около 3,1 килограма, разработена от Института за изследвания и развитие на отбранителната промишленост (SAGE) към Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TUBITAK). По думите на Йълмаз техният продукт има три основни предимства в сравнение с други подобни продукти на пазара – рентабилност, бойната глава и способност за автономност.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени