Анкара и Будапеща подчертаха важността на установяването на прекратяване на огъня между Русия и Украйна възможно най-скоро, за да се спре кръвопролитието, заяви турският министър на националната отбрана в понеделник, съобщи Анадолската агенция.

"Препотвърдихме отново, че уважаваме териториалната цялост, суверенитета и правата на всички наши съседи, особено на Украйна“, каза Хулуси Акар на пресконференция в столицата Анкара с гостуващия си унгарски колега Крищоф Салай-Бобровнички.

"Изтъкнахме значението на установяването на прекратяване на огъня възможно най-скоро и спирането на влошаващата се хуманитарна ситуация и кръвопролитията", каза турският министър.

Акар добави, че Салай-Бобровнички е изразил благодарността си за приноса на Турция за отварянето на коридор за корабоплаване през Черно море, като по този начин помага за решаването на глобалната продоволствена криза и за размяната на затворници миналия месец между Русия и Украйна.

Акар каза още, че са обсъдили двустранни и регионални въпроси, включително НАТО, и усилията на Турция в борбата срещу тероризма.

Разменихме мнения относно потенциала между Турция и Унгария в отбранителната индустрия. Видяхме, че имаме възможности за сътрудничество в много области, каза той.

От своя страна Салай-Бобровнички каза, че възгледите на двете страни за войната са ясни. Унгария е на страната на мира, каза той и добави: "Както винаги сме подчертавали, ние насърчаваме незабавното започване на прекратяване на огъня и мирни преговори. Съгласни сме с нашите турски приятели по тези въпроси.“

Салай-Бобровнички каза, че е посетил Турция, за да укрепи допълнително "базираните на доверие“ отношения в сферата на отбраната.

"Ние оборудваме нашата армия с модерна техника, отговаряща на изискванията на НАТО. Вярваме на турската отбранителна индустрия в това отношение", добави той.

След срещата си министрите на отбраната подписаха военно рамково споразумение за по-нататъшно укрепване на двустранните отношения, предаде БТА.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени