Ако Финландия иска да стане член на НАТО, да спази обещанията си, заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Боздаг говори пред журналисти във връзка с днешната визита на финландска делегация в Анкара. Ако искат да влязат в НАТО, да спазят обещанията си. Много ясно обявихме намеренията си още в началото, каза министърът на правосъдието.

Очакваме вие да изпълните обещанията си към нас. И след това ние ще завършим процеса, свързан с приемането ви в НАТО. Процесът е започнал, но не е приключил. А приключването му ще стане след одобрението на парламента ни. Парламентът ще се произнесе по въпроса. Ако Финландия удържи на думата си, и Турция ще спази обещанията си. Турция е страна, която държи на думата си, каза Боздаг, предаде БТА.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания. На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени