Турската централна банка понижи днес основната си лихва с 1,5 процентни пункта до 10,5 на сто на фона на инфлация от над 80 процента, информира Анадолската агенция, като цитира съобщение на регулатора.

През септември лихвата бе на равнище от 12 на сто. Решението на турската централна банка съвпадна с мнението на повечето анализатори, според които банката следва политическата воля на турския президента Тайип Ердоган, който обеща да намалява лихвата всеки месец, отбелязва ТАСС, предаде БТА.

Ердоган е известен със съпротивата си срещу високите лихви. В противоречие с класическите икономически теории той твърди, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията. В края на 2021 г. Ердоган накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19 на 14 процента в периода септември-декември. Поредицата от понижения на лихвените проценти миналата година предизвика валутна криза и повишаване на потребителските цени. Турската национална валута поевтиня с над 25 процента от началото на годината и тази тенденция, според икономистите, ще продължи.

От края на миналата година до август тази година централната банка запази водещата си лихва на ниво от 14 процента, след което започна да я намалява. За септември Турция отчете инфлация от 83,45 процента на годишна база – най-високата за последните 24 години. Месец по-рано инфлацията бе 80,21 на сто.

Регулаторът посочи в днешното си съобщение, че решението за намаляване на лихвите е взето въз основа на отчитане на "силни показатели, сочещи стабилен спад на инфлацията", допълва ТАСС. Освен това банката посочи, че подобно решение може да бъде взето и следващия месец, след което „процесът на понижаване [на лихвения процент] ще спре“. Централната банка на Турция обърна внимание на прогнозите за по-нататъшно забавяне на глобалния икономически растеж и вероятните рискове от рецесия. Финансовата институция подчерта също така решимостта да доведе инфлацията в Турция до целта от 5 процента.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени