Турската певица Гюлшен, обвинена в подстрекаване към омраза заради свои коментари по време на концерт, заяви пред съда днес, че е невинна и изрази увереност, че ще бъде оправдана, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Изпълнителката е заплашена от присъда до три години затвор заради забележки, отнасящи се до религиозните училища "имам хатип". Пред съда тя обясни, че цялата работа е била опит за шега с приятел, докато е била на сцената. Не съм имала предвид нито трета страна, нито социална класа или сегмент, изтъкна тя. Извиних се на всички, чиито ценности може би съм наранила, добави певицата.

Разследването срещу нея бе предприето от Истанбулската прокуратура на основание, че с репликите си по време на концерт певицата е нарушила член 216 от Турския наказателен кодекс, тъй като намекнала, че обучението в религиозните училища от типа "имам хатип" води до "извращения".

До разследването се стигна, след като певицата стана мишена на проправителствените медии и социалните мрежи заради изказванията си. Изпълнителката бе задържана на 25 август, а ден по-късно беше изпратена в ареста. На 29 август Гюлшен беше освободена от съда, но при условие да не напуска дома си. Мярката за задържане под домашен арест бе отменена от съда на 12 септември.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени