"Предполагам, че основната част от българската помощ, която беше гласувана от Народното събрание, вече е в Украйна. Тя със сигурност помага на Украйна." Това коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в ефира на bTV.

„Дали е достатъчна като обем? По-скоро не, мисля си, че нашите възможности са много по-големи и би трябвало да очакваме още в началото на тази година нови траншове“, заяви Тагарев.
„Изстреляни са около 100 ирански дрона от руска страна и украинците твърдят, че са свалили всички. Цената на един е около 10 000 долара, което е сравнително евтинo“, каза той.

Тагарев коментира и защо се използват толкова дронове.

„Вероятно обстановката на терена не позволява маневрени бойни действия и двете страни се атакуват с ракети и дронове или с далекобойна артилерия и ракетни системи за залпов огън“, каза експертът.
По думите му чрез мобилизацията Русия е успяла да насити с личен състав отбранителните линии.

„Тя се изтегли от Херсон, вече защитава по-малка част. А в малка фронтова линия дава много жертви, но все пак успява да спре украинската контраофанзива. На 1 януари в Русия влиза в сила в указ, подписан от президента Путин, с който се увеличава армията 137 000. Ако не бъркам така общо, служителите в армията стават над 2 милиона“, коментира Тагарев.

Според него затова и украинският министър е излязъл със съобщение, че предстои мобилизация.

„Новата вълна на мобилизация този път може би няма да бъде толкова ограничена, колкото първата вълна, започнала в началото на септември месец. Тя тогава помогна на Русия. Но това беше временно, тъй като, изпращайки мобилизирани военнослужещи с много ниско равнище на подготовка на фронта, Русия търпи огромни загуби. Загубите са вече практически два пъти по-големи, отколкото бяха през пролетта и началото на лятото в личен състав“, каза още експертът.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени