Таксиметрови шофьори излизат на протест пред сградата на Столична община в центъра на София, съобщи Кирил Ризов, организатор на протестната акция и председател на „Съюз Такси“, предава БТА.

Протестът е насрочен за 14:00 часа днес, а на него ще присъстват представители на целия бранш, уточни Ризов.

По думите му причина за акцията е определянето на размера на алтернативния данък, на минималните и максималните тарифи за 2023 г., както и утвърждаването на методиката за определяне на граничните тарифи, които ще бъдат разгледани на днешното заседание на Комисията по транспорт и пътна безопасност. Заседанието ще се проведе от 14:30 часа днес.

На 16 септември таксиметровият бранш в София внесе в Столичния общински съвет искане, свързано с данъка за превоз на пътници от таксиметрови шофьори, който се определя от общините и е в размер от 300 до 1000 лева. За столицата той е малко над 800 лева. Идея на браншовите организации е да сработи мярката, според която таксиметровите шофьори плащат минимален размер от 300 лева, а държавата да компенсира общините до приетия от тях размер на данъка, припомня БТА.

На 20 октомври от пресцентъра на Столичния общински съвет съобщиха, че общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС Зафир Зарков и Христиан Петров, заедно с председателя на Комисията по транспорт Карлос Контрера от „Патриоти за София“, внасят доклад, предвиждащ за 2023 г. данъкът върху таксиметров превоз на пътници да е в размер на 850 лв., като само 300 лв. да се заплащат от превозвачите, а разликата да бъде поета от държавния бюджет, чрез компенсиране в бюджета на Столичната община.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени