Президентката на Тайван Цай Ингвен благодари днес на Германия за подкрепата, която оказва на демократичното правителство в Тайпе на международната сцена, предаде ДПА.

Цай подчерта ролята на Германия като настоящ председател на Г-7 на среща с шестима германски депутати от комисията по правата на човека на Бундестага. Тайванската президентка приветства резолюция на долната камара на германския парламент, подкрепяща участието на Тайван в Световната здравна асамблея, на което Пекин се противопоставя.

"Тайван и Германия са партньори, които споделят общи ценности на демокрация и свобода. Бих искала специално да благодаря на Германия за нейната подкрепа към Тайван в международната общност", каза Цай.

Делегацията на Бундестага, включваща представители на различни политически сили и водена от Петер Хайт от либералната Свободна демократическа партия, пристигна в Тайван вчера. По план групата ще остане на острова 4 дни.

„Току-що чухме заплахите на Китай чрез изявлението на президента Си Цзинпин на партийния конгрес“, каза Хайт.

При откриването на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия Си повтори позицията на Китайската народна република, че Тайван е нейна провинция, която в крайна сметка трябва да се върне под неин контрол.

"Бих искал да повторя, че от германска гледна точка, статуквото в Тайванския проток може да бъде променено само по мирен път и по взаимно съгласие", каза Хайт.

"Трябва също така да продължим да разширяваме нашите добри търговски отношения и да работим заедно в по-тясно сътрудничество в областта на науката", заяви германският депутат. Той също така каза, че преди всичко двете страни трябва да си комуникират и на политическо ниво.

Хайт обаче отправи критика към политиката на Тайван да запази смъртното наказание, определяйки я като дълбока проява на нечовечност.

Премахването му отдавна е тема на дебат на острова, отбелязва ДПА.

Проучвания показват, че мнозинството от тайванците продължават да подкрепят смъртното наказание. Цай веднъж нарече премахването му "световна цел".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени