Съветът по въпросите, свързани с континентален Китай (МАС), призова Пекин да промени „стария си начин на мислене“ и да отхвърли идеята за нахлуване и конфронтация, след като Китайската комунистическа партия (ККП) направи противопоставянето на независимостта на Тайван част от своята партийна конституция.

Новият лидерски състав на ККП трябва да се откаже от нагласата за конфронтация и да разреши различията си с Тайван по мирен, справедлив и реалистичен начин, се казва в изявлението на МАС.

Поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток е споделена отговорност и на двете страни на пролива.

Изявлението бе в отговор на измененията в устава на партията, които бяха приети по време на двадесетия Национален конгрес на ККП.

Сред измененията относно Тайван, който Пекин счита за част от своята територия, е обещанието на ККП да изгради модерна армия, за да гарантира прилагането на модела „една държава, две системи“ и твърдо да се противопостави на независимостта на страната.

Съгласно поправката, ККП обеща да засили чувството за единство сред всички граждани, включително хората в Хонконг, Макао, Тайван и отвъд океана, за да улесни националното обединение в съответствие с формулата „една страна, две системи“.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени