Не се учим от грешките си и от грешките на другите. Във вчерашния ден се случиха две неща – получиха се зачатъците на диалог и се роди идеята, че трябва да бъдем по-умерени в говоренето. Ако съхраним този дух и надграждаме, надявам се, че ще имаме и решение. Нещата не са безнадеждни, докато не се види, че е невъзможно това да се случи. С тези думи лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира в предаването "Денят ON AIR" все по-заплетения казус с избора на председател на парламента.

Той припомни, че още в края на вчерашния ден е предложил след диалог партиите да излязат с една кандидатура, която да бъде гласувана. До момента предложението на Янев не е срещнало разбиране.

"Може да се окаже, че е работещо решение. Действителността е такава, каквато я виждат всички български граждани. Правя това, което мога и което предоставят възможностите на пленарната зала. Дал съм обещание, че влизам в парламента да предлагам решения. Това и правя. Вчера парламентарната ни група гласува с "Въздържал се", защото процедурата и липсата на диалог между партиите беше като продължение на предизборното говорене", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите на Стефан Янев парламентът трябва да се конституира и да направи възможно мнозинство, което може да излъчи правителство.

"Всички се опитват да предвидят това ли е конструкцията, която ще даде утрешното мнозинство. Едно е, ако съумеем да разделим този разговор една стъпка след друга. Ако не съумеем, трябва да се търси пакетното решение. Още вчера имаше идея да напуснем залата и да не участваме в процедурите и гласуването. Отказваме да участваме в дебати и няма да участваме в гласуването, ако няма съгласие, че един кандидат може да бъде избран", каза още лидерът на "Български възход".

Според него в случая не става дума за инат или сценарий, а по-скоро за свързване с конструкция за бъдещо коалиционно мнозинство.

Янев отказа да назове имена, но застава зад думите си, че 10-15 души поляризират пространството.

"Бил съм на позиции, на които съм имал достъп до квалифицирана информация в големи обеми. Тези имена съм виждал и в медиите, разнасят се обвинения за тях. Тяхното оплюване и обругаване означава, че се трови цялата атмосфера в нашето говорене. Предлагам да изберем трима магистрати, които да направят одит на медийни публикации и класифицирана информация за тези хора. След 6 месеца или една година да се произнесат. Цялото ни общество е заложник на това говорене, тровим се взаимно", обясни той.

"България се нуждае от правителство. Не е толкова важно прилагателното, което ще му сложим отпред. Има важни въпроси, които вълнуват българските граждани. Изборът на председател на НС е символика откъде тръгваме, дали можем да намерим съгласие да решим проблема и да търсим другите решения", изтъкна лидерът на "Български възход".

ОТ "Български възход" ще изпратят представители на разговор с контактната група, но кога ще се случи това, зависи от съдбата на парламента, стана ясно още от думите му. Самият Янев няма да присъства на тези разговори. А от партията му имат план и стратегия, ако получат от президента Радев третия мандат за съставяне на правителство.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени