В Херсонска област се наблюдава прехвърляне на военни части и на техника от десния на левия бряг на река Днепър. За това свидетелстват спътникови снимки от военните Телеграм канали.

По-рано днес Института за изследване на войната (ISW) обяви, че Русия може да удари Каховската ВЕЦ и да обвини Украйна, като използва предизвиканото наводнение за прикритие на отстъплениието си от Херсонска област.

Според данните на аналитиците от САЩ, поддръжници на Русия са предупредили за възможен удар по язовирната стена на Каховската ВЕЦ, за да бъде повредена в частта, която се намира на окупираната от руснаците територия, и така да се прехвърли отговорността за евентуалните щети и жертви върху Киев.

Преди ден руският генерал Сергей Суровикин, който бе назначен за командващ на силите в Украйна, заяви, че Киев възнамерява да удари язовирната стена на Каховската ВЕЦ, за да провокира катастрофално наводнение в Херсонска област.

Въпросното изявление бе коментирано от съветника към президентската администрация в Киев Олександър Арестович. Според него десният бряг на Днепър е значително по-висок от левия и ако бъде взривена язовирната стена, то вълната ще залее левия бряг, на който сега руснаците прехвърлят цивилни и войски. Арестович е категоричен, че ако някой извърши такъв терористичен акт, то това ще е Русия, за да обвини ВСУ за огромните поражения.

Преди ден стана ясно, че администрацията на анексираната Херсонска област е изпратила на жителите на Херсон SMS, в който ги призовава да напуснат града заради възможен обстрел от страна на украинската армия. В същото време новият командващ на руските сили в Украйна ген. Сергей Суровикин призна, че са подложени на натиск от украинската офанзива за отвоюване на южните и източните райони.

"Уважаеми жители! ВСУ ще обстрелват жилищни райони. От 7:00 ч. автобуси от Рехпорт до Левия бряг. За контакт: 88003019999", се казва в съобщението от ранните часове днес, цитирано от РИА Новости.

Зам.-ръководителят на администрацията Кирил Стремоусов заяви пред РИА Новости, че украинските въоръжени сили са изтеглили много сили на фронтовата линия в Херсонска област.

"Става дума за отбранителния процес на Херсон. Град Херсон се превръща в крепост", казва той.

Стремусов твърди, че украинските военни ще започнат офанзива "в близко бъдеще", която може да постави под обстрел Херсон и дясната част на региона.

"Няма да се откажем от града. Ще устоим докрай", обеща Стремоусов.

Източник: OFFNews

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени