Пандемията от COVID-19 върви към своя край, според редица проучвания и статистики. Вирусът обиколи цялото земно кълбо и то по няколко пъти, докато една сериозна част от популацията на планетата реши да се довери на медицината, за да си сложи ваксина. По данни на Our World in Data, около 68,4% от населението на Земята е получило поне една доза от одобрените за масово разпространение COVID-ваксини. Това дава възможност на учените да правят редица проучвания, за да направят нужните изводи за по-ефективно разрешаване на подобни глобални кризи в бъдещето. Едно от тях бе публикувано на страницата на Британския журнал за спортна медицина и показва някои любопитни резултати, касаещи връзката между изкуствената имунизация и физическата активност на хората.

Оказва се, че ваксините имат сериозен ефект върху способността на хората да се преборят с тежките последствия от COVID-19 независимо от това дали спортуват или не. Още по-интересното обаче е, че хоспитализираните участници в изследването сред групата на активните спортисти са с цели 25% по-малко в сравнение с останалите.

Проучването е направено сред 200 000 мъже и жени от Южна Африка, които са получили една и съща ваксина.

„Мисля, че изследването е поредно доказателство, че, наред с ваксините, ежедневната физическа активност е най-простичкият начин, за да се предпазим от по-сериозните последствия на COVID-19“, каза д-р Робърт Салис – семеен лекар, специалист по спортни травми в Медицинския център Кайзер Перманенте Фонтан в Калифорния и бивш президент на Американския колеж по спортна медицина, цитиран от The Washington Post. Той изучава ефектите на коронавируса в спорта, но не е бил част от екипа, провел въпросното проучване.

Д-р Салис ръководи друго изследване, което стига до още един любопитен извод. Той компилира резултатите на 50 000 калифорнийци, които са се заразили с COVID-19 преди появата на ваксините. Онези от тях, които редовно са се движели или спортували преди болестта са отчели 50% по-малък риск от хоспитализиране в сравнение с хората, които са водели застоял начин на живот.

Пандемията ни даде възможност да получим още едно доказателство, че имунната ни система е пряко зависима от спорта. Компилираните данни от 16 различни изследвания в тази насока, включващи над 2 млн. души, са категорични, че физически активните хора, прекарали COVID-19, демонстрират по-висока резистентност към инфекцията и се борят по-успешно с последствията ѝ.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени