Депутатите обсъждат дали да задължат Министерския съвет да внесе до седмица всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Искането е във връзка със срока за подаване към Европейската комисия на искането за второ плащане, който е 31 декември т.г., съобщават от БНР. Средствата по плана са критично необходими, изтъкна Десислава Трифонова от ГЕРБ и предупреди, че страната ни рискува да загуби 724 млн лв от общо налични 11 млрд.лв., защото не са проведени реформи в различни сектори.

Според съпартиеца ѝ Делян Добрев забавянето е заради лобистки интереси в енергетиката на предишните управляващи:

"Появиха се два лобистки проекта в сферата на енергетиката. Това е причината да се забави планът. Един милиард евро за батерии, 200-300 милиона евро за геотермална енергия, неща, които бяха вкарани в плана единствено от лобистки интереси, свързани, според мене, с комисионни".

И според Цончо Ганев от "Възраждане" нужните законопроекти не са готови заради забавяне на предишните управляващи. Той изрази притеснение от заложеното в Плана закриване на въглищните централи:

"До три години закриване на 40% на ТЕЦ-овете, до 13 години закриване на 100% от ТЕЦ-овете, но много ще се радвам бившите управляващи и тези, които в момента ще подкрепяте този План за възстановяване и устойчивост, отново всички евроатлантици тук да станете и да обясните на народа как точно ще стане това нещо и как ще се справим".

ТЕЦ-овете трябва да работят при спазване на екологичните норми, но те са необходими за страната, затова е необходим сериозен анализ, изтъкна Джевдет Чакъров от ДПС

Бившият министър на образованието Николай Денков отговори на обвиненията:

"Това забавяне се дължи и на проведените абсолютно излишни избори през настоящата година, които бяха предизвикани от вас. Второ – когато говорим за енергетиката, рамките на тази енергетика бяха заложени от едно решение, подписано от г-н Борисов. Трето – този План за възстановяване и устойчивост има за основна цел да модернизира България и ако някой си представя енергетиката само като пушещи комини, тогава не знае какво представлява съвременната енергетика.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени