Новата система на свързаност между болниците и Спешна помощ ще заработи през следващата седмица, обяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Благодарение на съвместната работа с Министерството на електронното управление и "Информационно обслужване" АД успяхме да я изградим изключително бързо. Екипите на Спешна помощ ще разполагат в реално време с информация за свободните болнични легла. По този начин, когато една линейка поеме спешен случай, екипът ще вижда дали в най-близките болници има свободни легла за съответната патология", посочи министърът, цитиран от БНТ.

Целта е значително да се съкрати времето от приемането на сигнала от спешен пациент до хоспитализацията, ако такава е необходима.

Системата ще работи на територията на цялата страна, а контролът ще се осъществява от здравното министерство, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и регионалните здравни инспекции.

"Въвеждането на системата е най-важно за пациентите, защото тя ще преустанови практиката болни хора да бъдат транспортирани от болници в болници в търсене на свободни легла", подчерта д-р Меджидиев.

Министърът на електронното управление Георги Тодоров посочи, че върху системата е работено през последните два месеца, като това не е първият съвместен проект на двете министерства.

"С реализацията на този проект предотвратяваме загубата на ценни минути и секунди, в рамките на които може да бъде спасен човешки живот. Сигурен съм, че ефектът от въвеждането на системата много бързо ще стане осезаем за хората", заяви Георги Тодоров.

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов обясни, че Националната здравноинформационна система, в т.ч. и новоизграденият регистър на болниците, е интегриран със системите на спешна помощ и с GPS-ите на линейките.

"Имаме над 350 лечебни заведения, 52 спешни отделения, 3700 структурни болнични отделения, 27 ЦСМП-та със 170 филиала към тях и над 500 линейки. Всички те вече са свързани и всички участници в процеса в реално време виждат общия брой на болничните легла, колко от тях са заети и колко са свободни", каза Филипов.

Той посочи още, че на таблетите, с които са оборудвани всички линейки, в реално време се визуализират най-близките 3 лечебни заведения, с оглед патологията на конкретния пациент.
По този начин от една страна се намалява времето за транспортиране на пациента, а от друга страна се гарантира, че той ще бъде хоспитализиран в лечебно заведение, което да му окаже качествена и навременна медицинска помощ.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени