Евентуална евроатлантическа коалиция няма да бъде стабилна и дълготрайна основа за следващо управление, а „Продължаваме промяната“ ще понесат много големи пасиви от коалиране с ГЕРБ.

Това коментираха в студиото на Euronews PrimeTime социолозите Добромир Живков от „Маркет линкс“ и Евелина Славкова от „Тренд“.

„Политическото разделение продължава да доминира в настоящия политически пейзаж и дори хора с много сериозна политическа биография в настоящия момент не са в състояние да прокарат дори малки мостове в българската политика. Ние сме в една тежка политическа криза и разделение. Според мен поне частична развръзка на това положение бихме могли да получим някъде след година, когато най-вероятно ще имаме още дни парламентарни изброи, заедно с местните“, прогнозира Добромир Живков.

Евелина Славкова от „Тренд“ също е песимистично настроена за възможността за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание. Според нея всички политически партии се държат като на предизборна кампания и това си е проличало с фалстарта по процедурата за избор на председател на парламента.

„Всъщност се създаде усещането, че след тези избори ще има други избори. Това някак си продължава да се забелязва в поведението на политическите партии, което може би е естествено предвид това, че тяснопартийните интереси надскачат държавните интереси. ГЕРБ си дават сметка, че ако направят друго правителство без ПП и ДБ това ще бъде голям пасив за тях. ПП калкулират, че ако направят коалиция с ГЕРБ, на фона на тяхното създаване на анти-ГЕРБ реториката, ще понесат много пасив“, отбеляза Славкова.

По думите ѝ в редиците на „Демократична България“ вътрешнопартийни противоборства също оказват влияние, като от обединението се чуват, както по-консенсусни изказвания в посока съставяне на правителство, така и по-остри изявления.

Според Добромир Живков в настоящия парламент няма проектокоалиция, която да събере повече от 120 депутати, като е по-вероятно да се състави правителство на малцинството с третия мандат, който социологът очаква да бъде връчен на партия „Български възход“.

Живков посочи още, че изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента е шанс за ГЕРБ и ДПС да излязат частично от политическата изолация, в която са попаднали. По думите на социолога геополитически обусловеното разделение в българската политика не би била устойчива основа за формиране на коалиции за по-дълъг период във времето.

„По-големият разлом в българската политика е идеята за смяната на статуквото с нов модел, т.е. да се случи закъснялата модернизация и качествена реформа в съдебната система“, подчерта Живков.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени