Софийската опера и балет ще заложи в новия сезон на български заглавия, но готви и Вагнеров фестивал със седемте му опери, поставяни на столичната сцена.

132-ият сезон на Софийската опера и балет беше открит по традиция с българската оперна сатира от Лазар Николов "Чичовци", а поводът – 100 години от рождението на композитора. Заглавието остава в афиша на театъра, но предстоят и нови.

Първата премиера за сезона ще е след месец – на 18-и ноември, а заглавието е класика – "Дама пика" на Чайковски, обяви директорът акад. Пламен Карталов.

Премиерата на "Изворът на белоногата" ще е на 28 януари догодина, операта "Фиделио" от Бетовен ще бъде поставена на 10 февруари, а "Севилският бръснар" публиката ще види на втори март.

Два месеца по-късно – на 11 май, на сцената на Софийската опера и балет ще е премиерата на "Рилският пустинник". Това е музикална поема по текст на Тихомир Павлов, написана през 1937 година, а музиката е на отец Кирил Попов.

Фестивал само с опери на Вагнер подготвя още Софийската опера и балет, съобщи акад. Карталов:

От този сезон в операта има и нов шеф на балета – това е примабалерината Марта Петкова, която въпреки нова позиция няма да слезе от сцената като артист, а ще продължи да играе.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени